Podium Mozaiek - Internationaal Cultureel Podium in Amsterdam-West Pin only!
English?

Biografieën Heimweeliederen

 

Organisaties

De herdenking en viering van 50 jaar Turkse migratie in Nederland met het theatraal concert Heimwee liederen/ Göç Türküleri wordt georganiseerd in opdracht van het Inspraakorgaan Turken Amsterdam (ITA) door Theater RAST, het Nederlands Blazers Ensemble, reART Collective en Podium Mozaïek.

  

Theater RAST/ Celil Toksöz

Theater RAST is een interculturele theatergroep in Amsterdam. Zij is in 2000 opgericht door ?aban Ol, Celil Toksöz en Gert de Boer. ?aban en Celil zijn de artistieke leiders/ regisseurs van RAST en beiden uit Turkije afkomstig. Sinds 2005 is RAST huisgezelschap van Podium Mozaïek in Amsterdam West. Sinds 2014 is Eran Ben-Michaël nieuwe maker bij RAST.

Theater RAST wil de veranderende samenleving weerspiegeld zien op het toneel en bij het publiek. Zij wil een grootstedelijk en cultureel divers publiek aanspreken, binnen en buiten Nederland. Zij toont een verhaal vanuit vertrouwde maar ook vanuit onverwachte invalshoeken, die vanzelfsprekend intercultureel, sociaal bevlogen en soms controversieel zijn. De theaterproducties van RAST zijn een mix van tekst, muziek, zang, opera, stand up en vertelkunst. RAST heeft aandacht voor nieuw theatertalent op het gebied van tekst, spel en regie. Zij heeft de ambitie om producties ook in het buitenland te maken of te spelen. In haar 14-jarig bestaan heeft Theater RAST meerdere theaterproducties gemaakt met onderwerpen en thema’s uit de culturen van Turkije, zoals migratie, volksverhalen, eerwraak, Turkse & Koerdische poëzie.

Celil Toksöz (1960, Diyarbak?r) komt in 1986 als vluchteling naar Nederland. Hij studeerde in 1994 af bij de Theaterdocent opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en zette Tiyatro K?na op. Eén van zijn producties uit die tijd Open Huwelijk van Dario Fo, is 200 keer gespeeld, ook in Frankrijk, Duitsland en Turkije.
Toksöz regisseerde en bewerkte onder meer de Griekse tragedies Medea en Antigone. Zijn fascinatie voor schrijvers van de Balkan uitte zich in de voorstelling Jeanne d’Arc en Tarator. Meer recentelijk maakte Toksöz de ontroerende grote zaalvoorstelling Dilek, een volksopera over eerwraak die in Nederland en Turkije speelde. Na een theatertour, schitterde in de zomer van 2010 de muzikale kookvoorstelling Tarator op de Parade. In 2012 bracht hij de grootschalige muziektheaterproductie Hamlet in het Koerdisch op het toneel, die toerde in Nederland, Zweden en Turkije.
Celil Toksöz heeft het concept bedacht en is regisseur van het theatraal concert Heimwee liederen/ Göç Türküleri.

 

Het Nederlands Blazers Ensemble

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo'n tachtig keer per jaar samenkomen om in binnen- en buitenland bijzondere programma's te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma's die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn; het NBE speelt muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt.

Naast de Amsterdamse concertseries in het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ‘t IJ verzorgt het NBE ieder jaar het spraakmakende Nieuwjaarsconcert dat door de VARA op tv wordt uitgezonden. Het ensemble wordt regelmatig uitgenodigd voor bijzondere gelegenheden. Zo trad het NBE op tijdens staatsbezoeken in India, Thailand en Turkije, en was het te gast in de fameuze PROMS serie in de Royal Albert Hall in Londen. Daarnaast mocht o.a. het NBE tijdens de inhuldiging van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander de muzikale invulling geven in de Nieuwe Kerk. Tevens is het programma van de dankbetuiging aan Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix op 1 februari 2014 samengesteld door Bart Schneemann, hoboïst en artistiek leider van het NBE.

In 2011 kreeg het NBE de Radio 4 Prijs toegekend. De jury zei hierover: "Het Nederlands Blazers Ensemble is een hele goede ambassadeur voor de klassieke muziek. De musici bereiken door een opvallende en avontuurlijke programmering een divers en vooral jong publiek. De blazers slechten muren tussen de diverse muzikale genres, combineren eigentijdse muziek met oude muziek en zoeken spannende combinaties met andere disciplines. Het is het meest ondernemende ensemble van Nederland."

Artistiek leider Bart Schneemann over het NBE:
"Wij houden ervan muziek te spelen uit alle windstreken en van alle tijden, en alle muziekstijlen met elkaar te verbinden. In elke voorstelling proberen wij de kracht van al die prachtige noten te gebruiken om u een verhaal te vertellen. Een verhaal dat u zal ontroeren, verbazen en op andere gedachten zal brengen."
  

Podium Mozaïek

Podium Mozaïek is een internationaal cultuurpodium in Amsterdam-West, gevestigd in de voormalige Pniëlkerk aan de Bos en Lommerweg. Podium Mozaïek is dé plek in Amsterdam waar je ervaart dat we in een cultureel diverse samenleving leven en wat die cultureel diverse samenleving vandaag de dag aan intercultureel theater en wereldmuziek voortbrengt. Het heeft zijn ontstaan te danken aan de inzet van mensen die werden gedreven door de opvatting dat de culturele uitwisseling tussen verschillende bevolkingsgroepen op termijn resulteert in een betere dialoog. En daarmee in meer openheid en samenhang in de gemeenschap, met als gevolg een verrijking van ieders cultuur.

In Podium Mozaïek, op zijn podium, in de zaal en in het theatercafé kom je een mix van culturen en leeftijden tegen zoals je die op straat in Amsterdam kan tegenkomen. Als er een culturele instelling is die met zijn interculturele programmering de nieuwsgierigheid van een divers publiek weet te prikkelen, dan is het Podium Mozaïek wel. En niet alleen die van zijn publiek. Ook steeds meer (jonge) makers van diverse culturele komaf zijn nieuwsgierig naar wat Podium Mozaïek voor hen kan betekenen en kloppen aan met hun programma’s, of vragen om artistieke dan wel productionele begeleiding.

Het programma biedt (wereld)muziek, theater, kleinkunst, storytelling en dans uit binnen- en buitenland. Verder organiseert Podium Mozaïek regelmatig cultuur educatieve projecten. Theater RAST en het Nederlands Blazers Ensemble zijn huisgezelschappen van het podium.


reART Collective / Selim Dogru
Selim Dogru ( 1971 Istanbul) is componist. Hij volgde een muziekopleiding in Istanbul van 1989-1996 (piano en schoolmuziek, privé en aan de Marmara Universiteit) en kwam in 1996 naar Nederland. Hij studeerde compositie aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht en Rotterdam van 1997-2003. Hij geeft ook muzieklessen op de muziekschool Aslan Muziek in de Baarsjes in Amsterdam. Voor het concert Heimwee liederen/ Göç Türküleri heeft Selim de arrangementen & muzikale leiding van solisten, koor en gastmusici voor zijn rekening genomen.
Do?ru staat bekend om zijn zoektocht naar verbindingen tussen kunst, muziek en de samenleving. Vooral via nieuwe kunst- en presentatievormen, die het publiek actief bij de projecten betrekt. Geïnspireerd door Selims werk is in de loop der tijd spontaan een netwerk rondom hem ontstaan: the reART Collective. Zijn werk als componist, arrangeur, dirigent en inspirator vormt de drijvende kracht, waarop dit collectief zijn werkwijze heeft ontwikkeld.

reART Collective vervult een brugfunctie tussen maatschappij en kunst, door groepen uit verschillende culturele, sociale, economische en religieuze achtergronden samen te brengen in kunst- en cultuuruitingen met een boodschap. reART Collective is een community van professionele musici, theatermakers, schrijvers, beeldend kunstenaars samen met amateurkunstbeoefenaars en liefhebbers van kunst.
Artistiek gezien, wil reART multidisciplinaire producties ontwikkelen en uitvoeren: integreren van theater, poëzie, muziek, dans en beeldende kunst staat hoog in het vaandel. Deze producties ontstaan of vanuit reART of in coproductie met andere professionele gezelschappen. Daarnaast zal reART samen met amateurkunst- en cultuurorganisaties projecten opzetten.

  

Inspraakorgaan Turken Amsterdam (ITA)

De stichting ITA heeft ten doel: het behartigen van de sociale, economische, culturele en politieke belangen van de Turkse gemeenschap in Amsterdam, alsmede het doen van onderzoeken op het gebied van maatschappelijke ontwikkelingen. De stichting spant zich in om een bijdrage te leveren aan het integratieproces van de leden van de Turkse gemeenschap in Amsterdam.

 

Solisten concert 1 november 2014 in Podium Mozaïek


Gülseven Medar

Gülseven Medar is op 02 januari-1982 geboren in Sivas/Zara. Na haar basisonderwijs is ze toegelaten op de I.T.Ü, Conservatorium in Istanbul. Na haar afstuderen heeft ze meegedaan aan een TV programma met een wedstrijd Turkse volksmuziek, waar ze eindigde als derde. Hierna heeft ze deelgenomen aan diverse muzikale projecten, waaronder ‘Dilek’ (2008) en ‘Hamlet’ (2012), beide producties van Theater RAST, waarin ze de hoofdrol vertolkte en toerde door Turkije en Nederland. Met steun van de bekende Turkse volkszangers Arif Sag en Erdal Erzincan bracht ze in 2010 haar eerste soloalbum uit, "Rind-i Seyda".

 

Erkan Tekçi

Erkan Tekçi is op 16 maart-1986 geboren en getogen in Istanbul. Na het basisonderwijs in 1997 is Erkan toegelaten op de I.T.Ü.T.M.D.K (Conservatorium) en heeft dit succesvol afgerond. Hij vervolgde zijn studie aan het hoger muziekonderwijs en studeerde ook hier succesvol af in 2010. Tijdens zijn studiejaren specialiseerde hij zich in het bespelen van o.a. de Kaval, Baglama en in zang (Turkse volksmuziek). In 2004 nam hij deel aan het TRT jongeren koor, waarna hij in 2009 begon te werken voor het Ministerie van Cultuur waar hij deelnam aan het Turkse Volksmuziek Koor. Erkan Tekçi vervolgde zijn carrière in 2013 bij de ?.B.B. Kent Orkest Turkse Volksmuziek, waar hij momenteel nog steeds werkzaam is. Hij was ook zanger in de Turkse Volksopera Dilek (2008) van Theater RAST.


Karsu

Zangeres en pianiste Karsu Dönmez is 24 jaar, maar heeft al op vele nationale en internationale podia gestaan, waaronder Carnegie Hall in New York, het North Sea Jazz Festival 2010 en 2013 en meerdere malen in het Concertgebouw Amsterdam.

Ze heeft de afgelopen jaren naast haar theatertours door Nederland, België en Duitsland heel veel internationale optredens achter de rug. Zo heeft ze het afgelopen jaar (met haar eigen band) opgetreden o.a. in Brazilië, Indonesië, Monaco, New York, Kroatië en Marokko en vele malen in Turkije, waar haar roots liggen. Deze reizen naar alle uithoeken van de wereld levert genoeg inspiratie op om er over te vertellen tussen de liedjes door. Met haar mooie verschijning en veel humor weet ze het publiek mee te nemen op reis van New York tot Istanbul.

Karsu schrijft en componeert haar eigen songs, die een mix zijn van jazz, blues, pop en etnische invloeden. Karsu’s debuutalbum Confession heeft zeer positieve recensies gekregen: 4 sterren van NRC Handelsblad, 4,5 ster van Jazzism. Sinds het uitkomen van dit album in oktober 2012, staat dit nog steeds in de top tien jazzalbums van Itunes in meerdere landen.

Sinds anderhalf jaar is Karsu ambassadeur voor MasterPeace en zet zich in voor vrede. Dit doet ze op vele manieren. Zo heeft ze in 2013 speciaal een lied geschreven ‘Raise our hands’, waarvan de downloadinkomsten bestemd zijn voor MasterPeace.

 

Esra Dalfidan

Esra Dalfidan is als dochter van Turkse ouders in Duitsland geboren en opgegroeid. Zij studeert en werkt in muziektherapie tot zij op 26-jarige leeftijd voor zangstudies naar Nederland vertrekt. Aan het Conservatorium van Amsterdam behaalde zij cum laude het “Master degree of music”. In februari 2007 won zij het Nederlandse Vocalistenconcours in Zwolle. Ze componeert eigen stukken, die een aparte mix van jazz en Turkse muziek inhouden en vormt haar groep ‘Fidan’. Met deze groep speelt ze op podia en festivals in binnen-en buitenland en heeft zij inmiddels twee CD’s op de markt: haar debuut ‘Colors’ en het vervolg ‘CounterPoint’.


Ilda Simonian

Ilda Simonian, geboren in Istanbul, ontdekte al op zeer jonge leeftijd haar liefde voor de zangkunst. Haar persoonlijkheid komt sterk tot uiting in haar passionele vertolking van de melancholische Armeense liederen. Het perfectionisme dat ze nastreeft tijdens haar optredens, onderstreept haar professionaliteit. Haar repertoire omvat niet alleen de grote Armeense componisten, maar ook westerse klassieke muziek van onder meer Monteverdi, Mozart, Schubert, Schumann, Brahms, Tsjaikovski en Fauré.

Ilda is een zangeres met een boodschap, die haar publiek kennis wil laten maken met het brede repertoire van Armeense componisten en volksliederen. Dat repertoire bestaat onder meer uit eeuwenoude liturgische gezangen en uit werken van Sayat Nova, Komitas, Melikian, Merangoelian, Ganatsjian, Hekimian, Balian, Adzjemian en Avedisian. Ilda weet haar professionaliteit te verenigen met een enorme speelsheid, authenticiteit en raffinement. Die synthese zorgt ervoor dat zij haar luisteraars weet te boeien. Met haar intieme stijl van zingen slaagt de mezzosopraan erin om de eeuwenoude Armeense taal en muziekcultuur extra diepte en betekenis te geven.


Meral Polat

Meral Polat is actrice, theatermaakster en zangeres. Ze studeerde in 2004 af aan de Toneelschool van Amsterdam. Vanaf 2003 speelde Meral in De Gesluierde Monologen van Adelheid Roosen, waarmee ze in 2007 ook door Amerika toerde. Verder speelde ze o.a. bij het Ro Theater in Snorro en Moord in de Kerststal, bij de Toneelmakerij in Ontspoord, bij het Noord Nederlands Toneel in Don Juan en bij Orkater in Kamp Holland. In het Amsterdamse Bostheater speelde ze in Les Enfants du Paradis.

Bij Het Nationale Toneel was Meral o.a. te zien in Hollandse Spoor en Retour Hollandse Spoor. In 2008 won Meral voor haar rol in Hollandse Spoor de Guido de Moorprijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest getalenteerde acteur of actrice van het gezelschap. Ook speelde Meral Polat in diverse TV series en speelfilms.

Behalve actrice is Meral ook zangeres. Ze heeft haar eigen band, Meral’s Harem, die een mix van oosterse en westerse muziek maakt. In 2015/2016 zal Meral’s Harem door het land toeren met haar eerste avondvullende muziektheaterprogramma. Kijk voor meer info op: meralsharem.nl. Vanaf 7 november 2014 speelt Meral samen met Eran Ben-Michaël de theatervoorstelling ‘Who’s afraid of Romeo & Julia’ (www.rast.nl).
 Let op: Podium Mozaïek gebruikt cookies Meer informatie Akkoord

De cookies die op deze website worden gebruikt, verzamelen geen persoonlijke gegevens en kunnen geen schade toebrengen aan uw computer, tablet, of mobiele telefoon. De cookies helpen de website beter te functioneren. Lees onze Privacy statement voor meer informatie.