Podium Mozaiek - Internationaal Cultureel Podium in Amsterdam-West Pin only!
English?
Delen?   

Expositie

Judith Quax - Amsterdam-Dakar (Fotografie expositie - Finissage)
Judith Quax is fotograaf en doet sinds 2006 onderzoek naar migratie van West-Afrika naar Europa.

do 11.05.2017, 18:30 uur
(voeg toe aan mijn kalender)

Samen met haar zoon Noah vertrekt fotografe Judith Quax in een dertig jaar oude Mercedes naar Dakar. Het wordt een reis vol verhalen over vaderland en verlangen, vastgelegd door Judith haar lens. De foto's zijn te zien in het theatercafé van Podium Mozaïek tot 11 mei.
Op 11 mei zal de finissage van de foto-expositie plaatsvinden in het theatercafé.

Expositie loopt van 9 maart tot 11 mei 2017

Voyage á Dakar
Fotograaf Judith Quax reist samen met haar vierjarige Nederlands-Senegalese zoon Noah in een oude Mercedes naar Dakar. Onderweg logeren ze bij familie en vrienden én ontmoeten ze andere Senegalese migranten. Moeder en zoon filmen elkaar en laten zich filmen door de mensen die ze onderweg ontmoeten. In de auto monteert Quax een camera waarmee ze de hele weg van Amsterdam naar Dakar vastlegt. In deze film richt zij zich op de verbinding tussen Europa en Afrika. Ze neemt de verhalen mee, maar ook letterlijk bagage, fotos en videomateriaal voor families op beide continenten.
De Senegalese studiofotograaf Selle maakte fotomontages voor migranten, aan de hand van portretten die Quax maakte en fotos uit het archief van de migranten. Geïnspireerd door zijn werkwijze en nieuwsgierig naar een samenwerking maakte Quax samen met Selle een serie collages van de filmstills van de Amsterdam-Dakar reis.

Finissage 11 mei 18.30 20.30 uur
Podium Mozaïek nodigt u van harte uit om de expositie feestelijk af te sluiten.
Op de finissage is het resultaat van de samenwerking tussen Selle en Quax te zien en vertelt Quax over de reis en die samenwerking.
De Liberiaanse schrijver Vamba Sherif, die als kind samen met zijn moeder een reis maakte door West Afrika, schreef een essay naar aanleiding van filmbeelden van de reis en gesprekken met Quax. Vamba Sherif draagt tijdens de finissage dit essay voor.

Judith Quax
Sinds 2007 onderzoekt en fotografeert Judith Quax migratie van Senegal naar Europa. Haar eigen leven is er sterk door beïnvloed: de vader van haar zoon is Senegalees. Hij woont in New York en het grootste deel van haar schoonfamilie woont in Dakar. Steeds meer betrekt zij haar eigen leven bij haar werk. Zo ook in Voyage à Dakar, een project in ontwikkeling, waarvan ze in deze tentoonstelling een eerste selectie filmstills laat zien.
Het werk van Judith Quax is tot stand gekomen met dank aan het Mondriaan Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Een boek en overkoepelende tentoonstelling van Voyage à Dakar zijn in voorbereiding bij Paradox.

Exposities in Podium Mozaïek zijn dagelijks te bezoeken van maandag t/m zondag vanaf 10.00 uur. De selectie van exposanten in Podium Mozaïek is in handen van beeldend kunstenaar en curator Senad Ali.