Podium Mozaiek - Internationaal Cultureel Podium in Amsterdam-West Pin only!
English?
Delen?   

De Nieuw Amsterdam - Salaam Jeruzalem - Theater

Tickets met Mozaïekpas Tickets
vr 05.05.2017, 20:30 uur
(voeg toe aan mijn kalender)

Jacob Israël de Haan. Begenadigd schrijver en dichter. Rusteloos in zijn verlangen naar harmonie, tegelijkertijd een rebel in hart en nieren, oproerkraaier van het eerste uur. Een man van tegenstrijdigheden, een hevig hater en een minnaar mild. Een gepassioneerd prediker van het vrije woord, die zich niet liet beteugelen, maar zijn mening openlijk verkondigde en zijn tijdgenoten aanspoorde over grenzen heen te kijken. Maar lees de woorden van mijn liederen niet. Lees het onleesbare achter de woorden. Dat spanningsveld tussen tegenstellingen was telkens weer zijn strijdtoneel, niet voor één waarheid te vangen, zette hij de heersende moraal voortdurend op scherp. Zo werd hij verliefd op een Palestijn. Ook in deze openlijke verkondiging van zijn homoseksualiteit, schuilde dat dualisme. Hij voelde zich uitverkoren en verstoten, vervuld van trots en diepe schaamte.

Op 30 juni 1924 wordt De Haan voorgoed de mond gesnoerd, als hij met drie pistoolschoten om het leven wordt gebracht. Hij is dan 42 jaar.
Salaam Jeruzalem is een bijzondere ode aan het leven en werk van een de grootste Nederlandse dichters. De biografie die onlangs verscheen over De Haan vormt samen met zijn prachtige gedichten de leidraad voor deze rebelse muziektheatervoorstelling.

Na de voorstelling begint het culturele programma in de foyer met hapjes en muzikale intermezzos. Onder leiding van Petra Ardai wordt het publiek uitgenodigd om tijdens deze vrijheidsmaaltijd in gesprek te gaan over Jacob Israël de Haan, de hoofdpersoon van Salaam Jeruzalem. Een gesprek over eigen angsten van nu, leven met de waan van de dag. Hoe bewust zijn we als maatschappij bezig met framing en het verspreiden van angst? En staat dat het gevoel van vrijheid in de weg?

Tekst en regie: Gerardjan Rijnders

Met: Sabri Saad El Hamus, Nawras Altaky, Nizar Rohana, Modar Salameh,
Ludo van der Winkel en Randy Fokke

Beeld: Studio Matusiak


Prijzen:

Normaal  12.00
Voorverkoop  10.00
Combiticket Vrijheidsmaaltijd  15.00