Theater

Een wereld zonder slaap: droom of nachtmerrie?

zo. 28 februari 2021

Ervanuit gaande dat je de 90 mag halen -en dat gaan we voor het gemak gewoon even- slaap je gemiddeld 32 jaar van je leven. Als je minder slaapt, leef je dus langer zou je kunnen zeggen. Toch komt het mij niet vaak voor dat ik mínder wil slapen, als op maandagochtend de wekker gaat druk ik liever nog (een keer of vijf) op snooze. En in hoeverre leef je eigenlijk een kwalitatief fijn leven als je door een gebrek aan slaap minder concentratievermogen hebt, dingen minder goed onthoudt en je in de meeste situaties niet bepaald het zonnetje in huis bent? Bij de voorstelling De Droomlozen beelden ze zich een toekomstscenario in van een wereld zonder slaap. Ik neem je mee in mijn gedachtespinsels over deze droomloze wereld: utopisch of niet?

 

Hoi! Mijn naam is Marjolein en ik ben een dromer. Starend uit een raam verbeeld ik me nabije en verre toekomstscenario’s of glip ik weg bij de gedachte aan de Italiaanse zon, haar stranden, zoute pizza en zoet ijs… Ik droom van een wereld waarin polarisatie en overconsumptie niet bestaan en ik de hele dag bloemetjesjurken draag en patat eet. Soms vind ik het heerlijk me hierin te verliezen maar soms vind ik het maar onhandig, abstract en een afleider van de realiteit. Het voelt dan wat onvolwassen en naïef om te dromen en ik geef mijzelf dan een spreekwoordelijke schop onder m’n kont om wat te gaan doen.

“Dromen besmetten onze hersenen met grillige gedachtes.” zo lees je in de beschrijving van De Droomlozen, de nieuwe auditieve voorstelling van Ulrike Quade Company over een wereld waarin we niet meer slapen. Zij schetsen een utopie: elke dag 8 uur extra, nooit meer moe(!) en “in deze wakkere wereld zijn mensen geduldig en vol gemeenschapszin.” Ik kan me zo voorstellen dat ik er dan dus een heel tweede leven op na houd: eentje waarin ik wél ga sporten en mijn oma wekelijks bezoek, m’n eigen moestuin aanleg en een cursus keramieken volg. Eentje waarin ik eerder realistisch dan idealistisch ben, veel voor elkaar krijg en niet teleurgesteld wordt door dromen die niet uitkomen. Klinkt goed. Toch?

Een half jaar geleden voegde ik mij als stagiair bij het team publieksinformatie. Samen zorgen we ervoor, zoals de naam al doet vermoeden, dat het publiek geïnformeerd is. Door middel van online en offline communicatie houden we het publiek op de hoogte van wat er letterlijk en spreekwoordelijk speelt bij Podium Mozaïek. Ik heb inmiddels menig programma voorbij zien komen maar nu dromen we de zalen vol, want de agenda is nog gevuld maar de zalen zijn dat niet. “De zalen zijn nu misschien leeg, maar wel belofte-vol” schreef Jan Beuving in De Belofte die 399 andere creatievelingen met Podium Mozaïek deden. We dromen over betere tijden. Misschien wel meer dan ooit biedt (dag)dromen een bemoedigend perspectief op de werkelijkheid waaraan je nu misschien best eens wil ontsnappen. Dromen scheppen een andere realiteit waarin we even weg kunnen van het hier en onszelf heel even toestaan te zweven op alles wat onze verbeeldingskracht maar toelaat. Dromen helpen je verbeelden wat beter kan, een stip op de horizon, perspectief.

“I have a dream” zei Martin Luther King, die zich door toch abstracte begrippen als ‘vrijheid’ en ‘gelijkheid’ liet inspireren om zijn droom waar te maken, want het bleef niet bij een droom alleen. “Dat een idee abstract en dromerig is, betekent toch nog niet dat ze de werkelijkheid niets te zeggen heeft?” schreef Rutger Bregman in 2013 in een essay voor De Groene Amsterdammer.

Ondanks de extra 8 uur iedere dag en het nooit meer moe-zijn dat toch, laten we eerlijk zijn, behoorlijk utopisch klinkt kan ik mij een wereld zonder slaap, en vooral zonder dromen, simpelweg niet voorstellen. Dus, utopisch of niet? De auditieve voorstelling De Droomlozen had ons een stapje verder kunnen helpen in het beantwoorden van die vraag, maar daar kunnen we voorlopig alleen nog maar van dromen.

De Droomlozen kan wegens de huidige maatregelen niet touren en is daarom geannuleerd, de voorstelling die op 6 maart gepland stond gaat dan ook helaas niet door. Bekijk ons actuele programma in de agenda via deze website.

 

Wil je nog meer weten over dromen? Bekijk of luister eens dit:

  • Bedweters podcast: Dromen, iets wat we allemaal doen.
  • Netlfix Explained: Dreams
  • De Podcast Psycholoog: Lucide dromen

Gepost door: Marjolein Bergboer

Terug naar overzicht