Theater

Ontmoet Suehaylee Vergouwen | RRReuring 2022

do. 10 februari 2022

Poetry Circle Nowhere presenteert tijdens RRReuring 2022: Suehaylee Vergouwen, Houda Bibouda en Sarah Lucassen, drie vernieuwende spoken word artiesten, die de grenzen van tekst en performance verkennen. Door het hele land nemen deze oud-deelnemers van Poetry Circle podia over als schrijvers en performers. Met poëzie als uitgangspunt bewegen deze performers langs de rafelranden van muziek, theater en storytelling. In een speciaal voor RRReuring samengesteld programma vinden deze makers elkaar in kracht en kwetsbaarheid, in vrouwelijkheid en menselijkheid.

Houda Bibouda en Sarah Lucassen hebben samen een videointerview afgenomen met Kasper Kapteijn, bekijk hier de video! Suehaylee Vergouwen kon helaas niet bij het interview aanwezig zijn, maar heeft speciaal voor RRReuring een korte blog geschreven: 

 

Wil je jezelf kort voorstellen?

Mijn naam is Suehaylee Vergouwen, 29 jaar, en ik ben geboren in Den Haag. Mijn moeder komt uit Curaçao en mijn vader komt uit Vlissingen. Ik woon zelf momenteel in Deventer en heb op vele plekken in Nederland gewoond. Ik noem mezelf een spoken word-artiest, maar eigenlijk ben ik nog op zoek naar een term waar ik mezelf prettig bij voel. Ik word in ieder geval blij van schrijven, onderzoeken en creëren, in de breedste zin van het woord. 

 

Is er een moment dat je besloot om het schrijven serieus te nemen?

Ik kan heel goed teruggaan naar het moment dat ik getriggerd werd om meer te gaan focussen op het schrijven.  Ik vertel hier vaker over, omdat ik het soms zo bizar vind hoe het leven je bepaalde kanten op stuurt en hoe je soms voorbereid bent op een moment zonder dat je zeker weet dat het moment zal komen. 

In 2018 liep ik stage bij de Fakkelteit in Zwolle, dat is een jongerencentrum voor talentontwikkeling waar onder andere Rico (van Opgezwolle) en verschillende welzijnswerkers jongeren ondersteunen, maar ook een podium bieden. De meeste jongeren waren bezig met rappen en producen en ook ik was helemaal aan het opgaan in de muziek en het schrijven van keiharde barz. 

Maar er was destijds een jongen (Artik, ook spoken word-artiest) van een jaar of 17 binnen gelopen en zonder zich te conformeren liet hij zich op het podium van zijn kwetsbare kant zien, horen én voelen in een prachtige spoken word over zijn levenservaringen. Dat heeft mij op dat moment zo geraakt. Het was voor mij zo rauw en puur en ongefilterd.

Ik ben niet lang hierna gaan onderzoeken wat spoken word als kunstvorm dan eigenlijk is. En belangrijker nog, ik wilde hier meer van proeven. Ik ben mensen gaan benaderen via social media en na enige tijd kreeg ik uit het niets een berichtje dat er een nieuw cursus jaar van Poetry Circle Nowhere in Zwolle zou gaan starten en er hiervoor op korte termijn audities zouden zijn. Ik heb me toen hiervoor aangemeld en voor ik het wist ontstond er een kettingreactie, nietsvermoedend begon ik aan een nieuw avontuur.

 

Weet je al welke teksten je gaat doen op het Rrreuring Festival? En hoe bereidt je je voor op zo’n optreden?

Yes, op dit moment staat het thema identiteit en conditionering centraal in mijn werk en in mijn stukken neem ik het publiek dan ook mee in deze zoektocht. Hoe ik mezelf voorbereid op een optreden is ook vaak een zoektocht, geen enkele keer is hetzelfde. Soms ben ik nog heel lang aan het kneden en soms staat het als een huis. Maar ik zoek wel altijd het randje op van mijn kunnen. Terwijl ik groei omdat ik probeer bij de essentie te komen, groei ik ook als artiest omdat ik probeer vrij te zijn in wat ik doe.

 

 

Poetry Circle Nowhere Presenteert... vindt plaats tijdens het RRReuring festival op zondag 13 februari om 14.00 uur. Ga voor meer info en tickets naar: www.rrreuring.nl 

 

Gepost door: Podium Mozaïek

Terug naar overzicht