Theater

Theater Na de Dam | 4 mei 2022

do. 24 maart 2022

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die een actueel perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag. Ook maakt Theater Na de Dam jaarlijks een theaterprogramma met de NOS dat op 4 mei op televisie wordt uitgezonden. Daarnaast vormen jongerenvoorstellingen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam.

Theater na de Dam bij Podium Mozaïek

In Bos & Lommer organiseert het 4 & 5 mei comité Amsterdam-West de jaarlijkse herdenking om 20.00 uur bij het bronzen beeld van de zittende vrouw aan de Egidiusstraat / Bos en Lommerweg. Het voorprogramma begint om 19.30 uur en na de ceremonie kunt u om 21.00 uur gratis naar de voorstelling Een Botsing met het Verleden in Podium Mozaïek.

Bekijk hier de videoregistratie van het Nagesprek van Een Botsing met het Verleden, met schrijfster Chaja Polak en theatermakers Tina Krikke en Alev Kutluer onder begeleiding van programmeur Kasper Kapteijn.

Een botsing met het verleden - De Vlammende Eend

In de voorstelling Een botsing met het verleden onderzoeken de makers van De Vlammende Eend gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog: in hoeverre kun je begrijpen wat er is gebeurd, en welke keuzes mensen hebben gemaakt? En wanneer verandert 'proberen te begrijpen' in 'goedpraten'?

Naar aanleiding van het verhaal van Chaja Polak kijken ze naar daders, slachtoffers, mensen die zich verzetten of die juist wegkeken. Hun verhalen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze verhalen zijn ook deel van ons collectief geheugen. Maar wat weten we eigenlijk wel en wat niet?

Bekijk hier vast de trailer!

Na de voorstelling volgt een gesprek met schrijfster Chaja Polak. Tickets zijn gratis, reserveren kan via deze link.

Credits

Gebaseerd op het boek ‘De man die geen hekel had aan Joden: Een botsing met het verleden’ van Chaja Polak

Gezelschap: De Vlammende Eend

Concept, tekst en spel: Tina Krikke en Alev Kutluer

Mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten en Stichting Samen Wonen Samen Leven

Foto’s: Philip van der Bree

Trailer: Anne Posthuma

Met dank aan: Theater na de Dam, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Thomas Brand, Bart van der Schaaf, Yonathan Keren  

 

Meer over Chaja Polak

'Een botsing met het verleden, of, De man die geen hekel had aan Joden, móést geschreven worden. Het vertelt van de arrestatie en deportatie naar Auschwitz van mijn jonge ouders wier enige misdaad het was Joods te zijn. En is een aanklacht tegen gebrek aan kennis, kritiekloosheid en onverschilligheid.

Maar vooral is het boek een aanklacht tegen nivellering; het op één hoop gooien van zowel daders, hun slachtoffers als de miljoenen meelopers, zonder wier bijdrage de massamoord op het Joodse volk en Sinti en Roma nooit ten uitvoer had kunnen worden gebracht.'

 

 

 

 

Gepost door: Podium Mozaïek

Terug naar overzicht