Theater

Theater voor Keti Koti + Free Heri Heri for all | VR 1 JUL 2022 19.00U

vr. 27 mei 2022

Bij Podium Mozaïek vieren we 1 juli Keti Koti en herdenken we ons slavernijverleden met muziek, spoken word, theater en eten. In samenwerking met Kip Republic serveren we dit jaar in honderd porties Heri Heri in onze theaterzaal en zijn er optredens van Spoken Word artiest Zaïre Krieger & MC, singer/songwriter, poëet en danser OTION. Speciaal voor deze avond hebben zij de handen ineen geslagen.

Tickets voor deze avond (inclusief een gratis Heri Heri maaltijd) á €5,00 koop je via deze link!

Over Zaïre Krieger
Zaïre Krieger is afgestudeerd in Internationaal Recht, Journalist bij onder andere Dipsaus, Oneworld de VARAGids en Vice, en als Spoken Word artiest te horen geweest in het Van Gogh Museum, TEDxAmsterdamWomen en winnares van een Spoken Award in 2019. In 2020 vertaalde ze Amanda Gorman's inaugurale gedicht 'The Hill we Climb' tot een exclusieve tweetalige versie. Zaïre is ook mede-organisator van de BLM demonstraties in 2020, en strijd met woorden, kunst, essays en activisme voor een betere, inclusievere wereld. 

Over OTION
OTION (ocean) is een MC, singer/songwriter, poëet en danser van Amsterdamse bodem. Hij creëert geïnspireerd door hip hop, neo-soul, en al het ritmische en spirituele wat hem verbindt met zijn Afro-Surinaamse roots. Zijn live performances zijn een mix van afro/neo-soul loopstation soundscapes waarmee hij songs, spoken word poetry, rap en dans op een vloeiende manier verbindt.  

Een mix van muziek, spoken word en theater
OTION en Zaïre reflecteren op hun reis van opwaartse mobiliteit in een postkoloniale maatschappij als geëmancipeerde nazaten van Afrikanen tot slaaf gemaakt in Suriname. 

Artwork: Lyne Lucien

Over Free Heri Heri For All
Free Heri Heri For All is een landelijk initiatief waarmee KIP Republic 1 juli 1863, de dag van de afschaffing van de Slavernij op eigentijdse en verbindende wijze herdenkt en viert. Deze dag staat binnen het Koninkrijk ook wel bekend als Keti Koti, Dia Di Lucha Pa Libertat en Emancipation Day.

Over het gerecht
De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpans gerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbind met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht wat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.

Over Keti Koti
Op 1 juli 1863 werd -  op papier -  de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam formeel een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij in die kolonies. Tot slaaf gemaakten vielen echter volgens de wet die de afschaffing regelde na deze datum nog tien jaar onder 'toezigt van den Staat'. Dat betekende dat ze gedwongen werden om gedurende die tijd nog steeds op de plantages te blijven werken. Tot 1873 dus. De feestdag ter viering van de afschaffing is Keti Koti. Deze naam stamt uit het Sranantongo en betekent ‘Ketenen Gebroken’. 

 

 

 

Gepost door: Podium Mozaïek

Terug naar overzicht