Theater

Krachtige kunst en persoonlijke verhalen: Senad Alić

do. 25 mei 2023

In de bruisende wereld van kunst en cultuur zijn er altijd nieuwe ontdekkingen te doen. Als stagiair bij Podium Mozaïek en gepassioneerde kunstenaar en filmmaker word ik voortdurend geïnspireerd door de veelzijdigheid en creatieve energie die hier heerst. Mijn naam is Alexis van Heeswijk en studeer ‘Audiovisueel’ op dit moment aan het Mediacollege Amsterdam. Onlangs heb ik een bijzondere expositie van beeldend kunstenaar Senad Alić mogen ervaren die mijn aandacht trok en mij diep raakte. Zijn kunstwerken straalden een unieke en krachtige energie uit die mijn nieuwsgierigheid prikkelde. Gedreven door mijn nieuwsgierigheid, heb ik de kunstenaar Senad Alić telefonisch geïnterviewd over zijn werk en de betekenis erachter.

De kunstenaar Senad Alić exposeerde onlangs in de foyer van Podium Mozaïek, waar hij zijn mooiste werken tentoonstelde. Zijn schilderijen verkennen complexe thema's als leven, dood en menselijke ervaring op een indringende manier. Ook zijn ze doordrenkt met symboliek en persoonlijke betekenis. Naast de indrukwekkende expositie vonden er niet één, maar twee boekpresentaties plaats in samenhang met het werk van Senad Alić. 

Een Kunstenaar in woord en beeld
Als kunstliefhebber en zelf kunstenaar ben ik onder de indruk van het werk van Senad. Zijn werk is indrukwekkend in zijn complexiteit en emotie. Het is duidelijk dat het werk niet alleen een visuele weergave is van de Bosnische cultuur en geschiedenis, maar ook een symbolische en emotionele interpretatie van zijn eigen ervaringen. Als beeldend kunstenaar heeft hij altijd een passie gehad voor tekenen en schilderen, maar hij heeft ook altijd geschreven. Senad zijn nieuwste boek “Was het zo” bevat verhalen, schetsen en tekeningen uit verschillende periodes van zijn leven. Door de persoonlijke verhalen en herinneringen krijgt de lezer een inkijkje in zijn leven en de ontwikkeling van zijn kunst. In zijn boek neemt hij de lezer mee terug naar zijn jeugd in het socialistische Joegoslavië en beschrijft hij de cultuur, het geloof en de politieke veranderingen die het land doormaakte. Hij vertelt over de val van het communisme en de opkomst van het nationalisme, gebeurtenissen die grote invloed hadden op zijn leven en zijn kunst. Hij beschrijft hierin ook het vertrek uit zijn geboorteland en de aankomst in het asielzoekerscentrum, waar hij zich moest aanpassen aan een totaal nieuwe omgeving en cultuur. Uiteindelijk vestigde hij zich in Amsterdam, waar hij zijn carrière als kunstenaar voortzette. 
Er heeft ook een tweede boekpresentatie plaatsgevonden. Deze ging over het boek "Geboren in het Seizoen van de Kersen" en is het resultaat van het bijeenbrengen van de beeldende kunst van Senad Alić en klinisch psycholoog Trudy Mooren in het werken met kinderen die - al dan niet met hun ouders - zijn gevlucht en veiligheid hebben gezocht. Dit boek belicht op indringende wijze de uitdagingen en traumatische ervaringen waarmee deze kinderen te maken hebben gehad. De boekpresentatie bood een gelegenheid om de verhalen en kunstwerken te delen met een breder publiek en om aandacht te vragen voor de impact van oorlog en vluchten van thuis op kinderen.

De grenzen verleggen: Senad Alic's uitdagende kunststijl
Zijn stijl is onmiskenbaar en onderscheidend. Het gebruik van felle kleuren en expressieve penseelstreken maakt zijn werk naar mijn mening zeer visueel aantrekkelijk. Zoals ik al eerder schreef zitten zijn schilderijen vol met symboliek, waardoor ze niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook op een emotioneel vlak. De schilderijen van Senad Alic bevatten elementen van abstracte en figuratieve kunst. Dit betekent dat zijn werk zowel kenmerken heeft van abstracte composities en experimentele technieken, als herkenbare vormen en afbeeldingen. Senad gebruikt soms abstracte achtergronden in combinatie met figuratieve elementen zoals menselijke figuren of dieren, waardoor de grens tussen abstractie en figuratie soms vervaagt. Zijn gebruik van kleur en textuur versterkt dit effect en geeft zijn werk een expressieve kracht die de kijker uitdaagt om zelf te interpreteren. Wat zijn werk hierin uniek maakt, is zijn vermogen om complexe thema's te presenteren, zonder de symbolische waarde en emotionele impact van zijn schilderijen te verminderen. Zo vertelt hij mij ook dat hij altijd opzoek gaat naar mensen in zijn doek terwijl hij aan het schilderen is. Hij presenteert deze mensen vaak met gevoelens zoals wanhoop, dromen en twijfels. Zijn schilderijen roepen veel emoties op en dagen hiermee de toeschouwer uit om na te denken over de menselijke ervaring, geschiedenis en de huidige maatschappij.  Door zijn persoonlijke en unieke stijl slaagt Senad erin om een connectie te maken met zijn publiek en hen mee te nemen op een reis door zijn verhalen en ervaringen.

“Wanneer je vertrekt, is het enige wat je kunt meenemen je herinneringen”.

Een reis door symboliek
Senad staat onder andere bekend om het schilderen van schapen in zijn werk. Deze schapen zijn niet zomaar een willekeurig dier voor hem. Schapen vormen een belangrijk symbool in zijn werk. Het zwevende schaap in de lucht kan worden gezien als een symbool van dromen. Het zweeft daar hoog boven alles en representeert de dromen die we willen waarmaken en vasthouden. Een ander veelvoorkomend motief in Senad's werk is een schaap dat wordt gedragen. Dit schaap symboliseert herinneringen die we met ons meenemen op onze reis. Wanneer je vertrekt, is het enige wat je kunt meenemen je herinneringen. Dit schaap symboliseert dus het belang van het koesteren van mooie en waardevolle momenten. Ook wordt er nagedacht door Senad over de texturen. De wol van een schaap voelt zacht aan en dit is een gevoel dat hij vaak probeert vast te leggen in zijn schilderijen. Hij schildert deze vaak zo zacht als lucht, alsof het iets is wat door je vingers kan gaan.In conclusie, het werk van Senad Alic is zowel visueel als emotioneel indrukwekkend. Zijn vermogen om emoties en symboliek te combineren is opvallend en biedt een diepe persoonlijke betekenis in zijn werk. Zijn verkenning van complexe thema's als leven, dood en vergankelijkheid biedt een toegankelijke en aangrijpende manier om na te denken over de menselijke ervaring. Ik kijk er naar uit om meer te ontdekken over zijn werk en te zien hoe hij deze thema's verder verkent.

Lees meer achtergrondinformatie over Senad Alić, zijn kunst en boeken op zijn website.
Senads werk in het echt bezichtigen? Van 6 tot 11 juni 2023 is zijn werk te zien in 't Reghthuys te Nieuwkoop.  

Gepost door: Alexis van Heeswijk

Terug naar overzicht