Theater

Ahmet Polat in gesprek met Yasemin Demirözcan

di. 16 januari 2024

Yasemin Demirözcan (2000) is fotografe en maker van het campagnebeeld “Love Is A Verb” voor het Nieuwe Makers Festival RRReuring 2024. “Love Is A Verb” is geïnspireerd op het boek All About Love van bell hooks (2000) en de foto van Muhammad Ali door Carl Fischer in Esquire (1968) en maakt onderdeel van Yasemins creatieve proces als Nieuwe Maker tijdens RRReuring 2024. Het beeld van de martelaar St. Sebastian vormt voor Yasemin een krachtige visuele vertaling van de bereidheid te strijden voor bepaalde overtuigingen, waaronder liefde. Lees hier het warme gesprek dat fotograaf Ahmet Polat voerde met Yasemin.

Yasemin Demirözcan, een opkomende fotografe, brengt een unieke mix van sociologisch inzicht en artistieke expressie naar de wereld van de fotografie. Met een achtergrond in sociologie, is haar werk doordrenkt van een diepgaand begrip van menselijke verbindingen, vriendschap en de liefde voor het portret. Yasemin is sterk overtuigd van de kracht van fotografie om kloven te overbruggen en een gevoel van herkenning op te roepen. Ze streeft ernaar om met haar werk betekenisvolle gesprekken te starten en de complexiteit van de menselijke ervaring te verkennen.

Yasemin kwam op bezoek in mijn studio in A-Lab. We kennen elkaar een beetje vanuit het Amsterdamse dus hadden geen opwarmer nodig. We begonnen gelijk over hoe moeilijk het soms is om je eigen grenzen aan te geven. Zoals elke beginnende maker worstelt Yasemin met het vinden van de juiste balans tussen de opdrachten die ze steeds meer aangeboden krijgt en de liefde die ze heeft voor het maken van haar persoonlijke werk.

"Ik moet toegeven dat het stellen van grenzen voor mij een leerproces is. In de academische wereld had ik een duidelijke structuur en verwachtingen, maar in de professionele fotografie is alles veel vager en persoonlijker. Ik leer nog steeds hoe ik 'nee' kan zeggen en hoe ik mijn tijd en energie kan beschermen. Het is een uitdaging, omdat ik van nature geneigd ben ja te zeggen tegen kansen, maar ik realiseer me dat niet elke kans in lijn is met mijn artistieke visie of persoonlijk welzijn.”

Ik deelde wat persoonlijke, vergelijkbare anekdotes met haar. Ik vroeg haar wat haar nog meer bezighield op dit moment en of ze wel eens twijfelt over de richting waarin ze met haar werk uitgaat.

"Het is echt een strijd, weet je. Wanneer ik in opdracht werk, voel ik vaak dat ik iedereen voor de gek houd. Alsof ik niet echt de vaardigheden of het talent heb dat mensen denken dat ik heb. Het is alsof ik constant wacht op het moment dat iemand zegt: 'Wacht eens even, jij hoort hier niet.' Deze gevoelens van twijfel en onzekerheid zijn echt uitdagend, vooral omdat fotografie zo'n persoonlijke uitdrukking is. Elke keer dat ik een camera oppak, is het alsof ik een stukje van mezelf blootgeef, en dat maakt het nog angstaanjagender om te denken dat ik misschien niet goed genoeg ben.”

Deze strijd is mij niet vreemd en ik geloof dat deze worsteling zelfs op latere leeftijd en in verder gevorderde carrières plaatsvindt. De kunst is om dat te vinden waar je energie uit haalt. Dus wat is voor jou nu echt belangrijk, wat motiveert je, of met andere woorden, waar voel je de liefde?

"Mijn vrienden zijn echt mijn grootste inspiratiebron. Ze zijn als een spiegel die me niet alleen toont wie ik ben, maar ook wie ik kan zijn. Hun verhalen, hun strijd, hun vreugde en hun unieke perspectieven op de wereld voeden mijn creativiteit. Ik zie hen niet alleen als vrienden, maar ook als medereizigers op deze complexe reis van het leven. Ze helpen me om de wereld door verschillende lenzen te zien, en dat is onmisbaar voor mijn werk als fotograaf.”

Ze raakt geëmotioneerd. De liefde die ze voelt vanuit haar vrienden en community is diep en ik vroeg me af of dit haar ook heeft geïnspireerd voor haar solo-expositie 'Love Is A Verb'.

"De inspiratie voor 'Love Is A Verb' kwam van het verkennen van de concepten van liefde en actie. Ik was geïnspireerd door het werk van bell hooks en haar ideeën over liefde als een actieve kracht, een werkwoord, iets dat je doet en niet alleen iets wat je voelt. Dit concept raakte me diep, omdat het resoneert met mijn eigen overtuigingen over de dynamiek van menselijke relaties en interacties. Voor deze expositie wil ik de actieve aard van liefde vastleggen, hoe het zich manifesteert in verschillende vormen en acties, en hoe het ons leven en onze relaties vormgeeft.”

Ze legde verder uit dat ze voor de expositie ook inspiratie haalt uit haar eigen ervaringen en observaties van de vrienden om haar heen. Ze wil de veelzijdigheid en complexiteit van liefde verkennen, niet alleen in romantische zin, maar ook in bredere sociale en menselijke contexten. Haar doel met "Love Is A Verb" is om de bezoekers na te laten denken over hoe liefde in hun eigen leven een rol speelt en hoe liefde verschillende vormen kan aannemen.

Ik kon het niet laten om nog iets dieper te graven en vroeg haar waar het idee ontstaan was om überhaupt fotografie te gebruiken.

"Mijn vader was ook een fotograaf en heeft een grote rol gespeeld in mijn liefde voor fotografie. Hij legde ons gezinsleven vast met zijn camera. Die beelden zijn een kostbare herinnering aan mijn jeugd. Toen ik ouder werd, gaf hij me zijn camera en dat was het begin van mijn eigen reis in de fotografie. Het voelt alsof ik een familietraditie voortzet. Elke keer dat ik zijn camera gebruik, voel ik een diepe verbinding met hem. Het is alsof hij naast me staat en me door het proces leidt. Zijn invloed is altijd aanwezig in mijn werk, niet alleen in de technische aspecten van fotografie maar ook in de manier waarop ik de wereld zie en vastleg.”

Ik spring op en loop naar mijn kast achterin de studio. Uit een doos haal ik een oude CANON AE1 die van mijn vader was en laat hem aan Yasemin zien. “Was het dezelfde als deze?” waarop ze ja knikt, maar ze is niet 100% zeker. Ik vertel Yasemin dat ook mijn carrière begonnen is met de camera van mijn vader. En ik bedenk me tegelijkertijd dat misschien elke carrière van een kunstenaar misschien wel begint met een erfenis van diens ouders. 

De expositie Love Is A Verb is te zien van donderdag 8 t/m zondag 18 februari tijdens het Nieuwe Makers Festival RRReuring in Podium Mozaïek.

Gepost door: Podium Mozaïek

Terug naar overzicht