In het kader van Theater na de Dam en Bevrijdingsdag presenteert Podium Mozaïek op 4 & 5 mei een drietal programma’s die stilstaan bij deze herdenkings- en vieringsmomenten. Ieder draagt op zijn eigen manier bij aan het creëren van meer kennis over en verbinding, begrip en empathie met elkaar.
Deze programma’s wisselen verhalen, dromen, geschiedenis en ervaringen uit die je misschien nog niet kende of herkende, maar laten zien dat persoonlijke verhalen hieraan kunnen bijdragen en je nieuwe inzichten geven over jezelf en een ander.
Rond de voorstellingen vindt een uitgebreid en verdiepend randprogramma plaats. Zo kun je napraten met makers, zijn er gratis muzikale optredens in de foyer door Orchestre Partout, poëzie door Maureen Ghazal en een creatieve workshop voor kinderen.
Theater na de Dam bij Podium Mozaïek
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op zaterdag 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderddertig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.
ZA 4 MEI | 21.00U | INDO GO HOME | NICOLE VERVLOED + NAGESPREK
Dit jaar presenteert Podium Mozaïek in samenwerking met Theater na de Dam de voorstelling Indo go home van Nicole Vervloed. Een persoonlijke storytelling voorstelling die de heimwee van drie generaties Indische Nederlanders onderzoekt en het trauma van de eerste generatie, die vlak na WO2 aankwam in Nederland, belicht.
Na afloop van de voorstelling volgt een nagesprek met maker Nicole Vervloed onder leiding van curator Hank van Bosstraten.
Meer informatie en tickets voor deze voorstelling zijn hier te vinden.
Vanaf 19.30 organiseert het 4 mei comité Bos en Lommer de jaarlijkse herdenking en kranslegging bij het bronzen beeld van de zittende vrouw aan de Egidiusstraat / Bos en Lommerweg:
Bevrijdingsdag bij Podium Mozaïek
Op zondag 5 mei vieren we Bevrijdingsdag en staan we stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. De programma’s die we deze dag presenteren bevragen onze (voor)oordelen over anderen en onderzoeken mechanismen achter empathie. Na afloop krijgen bezoekers een speciale Vrijheidsmaaltijdsoep (in blik) mee naar huis.
ZO 5 MEI | 11.00U | SARA'S MYSTERIES: DE VREEMDE BUREN (6+) | SARA DE MONCHY + CREATIEVE WORKSHOP
In het ochtendprogramma Sara’s Mysteries: De Vreemde buren (6+) neemt podcastmaker Sara de Monchy het publiek mee in de aflevering ‘Vreemde buren’. Waarin we erachter komen dat ‘de plaatjes die we soms in ons hoofd maken van anderen die we niet zo goed kennen’ lang niet altijd kloppen.
Na afloop van het programma volgt een gratis creatieve workshop in de foyer: Welke voordeur zou je eens een kijkje achter willen nemen? Creëer met Bo Bergtop en Mignon van Ingen van Mix voor Kids je eigen wereld achter de voordeur. Natuurlijk mag die als je klaar bent mee naar huis!
Meer informatie en tickets voor deze voorstelling zijn hier te vinden.
ZO 5 MEI | 20.00U | KITTEN OF VLUCHTELING? | TINA FARIFTEH + OPTREDENS ORCHESTRE PARTOUT & NAGESPREK
In de korte documentaire Kitten of Vluchteling?*, die we ’s avonds vertonen, onderzoekt deze kunstenaar en beeldmaker Tina Farifteh het al dan niet uniek menselijk vermogen tot empathie en de grenzen daaraan. Op confronterende wijze wordt in deze documentaire blootgelegd wie er onderaan de ‘empathieladder’ staat in noodsituaties. Farifteh spreekt wetenschappers, mensen die in actie komen, en onderwerpt de kijker aan een experiment: wie zou jij uit een oorlog redden?
In de foyer speelt voorafgaand en na afloop van de vertoning Orchestre Partout en zal in samenwerking met Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) Maureen Ghazal poëzie voordragen.
*Deze film heeft Engelse ondertitels
Meer informatie en tickets voor deze voorstelling zijn hier te vinden. Let op! Dit is een gratis programma, wel graag uw tickets reserveren via de bestelknop.
Orchestre Partout
‘In a world full of Babel, music is our common language.’
Orchestre Partout bestaat uit ruwe diamanten. Ongepolijst en gepassioneerd rolt de muziek over het publiek. Liedjes over de liefde, over weemoed en troost.
Liedjes die je verbazen en ontroeren, je laten dansen, uitzinnig dansen.
Omdat muziek je opent…
We spelen muziek omdat we er van houden. Omdat het swingt, verbaast, ontroert, herinnert aan ooit, ergens. We spelen muziek omdat het de taal is die we allemaal meteen begrijpen.
Muziek opent je, verbindt je (weer) met de ander. In muziek bestaat er geen verleden of toekomst, er is alleen het NU. In het nu gebéurt iets, beweegt iets, is er magie.
Vanuit de overtuiging dat muziek een universele taal is die mensen en werelden verbindt maakt Orchestre Partout vanaf 2010 muziek met azc bewoners en statushouders. Zo willen we bijdragen aan een kleurrijke samenleving waarin iedereen zijn talent kan ontwikkelen en elke stem klinkt en telt.
Maureen Ghazal
Maureen Ghazal schrijft poëzie en proza en maakt beeldend werk. Ze onderzoekt de betekenis van geboortegrond en moedertaal, ontworteling en verplaatsing. Haar teksten zijn filmisch en poëtisch en voeren langs verschillende landschappen. Het lichaam speelt een grote rol in haar werk evenals klank en taal die zowel in vorm als thematiek terugkomen. Op het papier laat ze haar moedertaal klinken dat het Nederlands is, tast ze het Arabisch af en laat ze de twee talen die in tegengestelde richting lezen, elkaar ontmoeten. De stem op het papier fluistert, zingt, pauzeert en gaat na waar die in het landschap resoneert.
Gepost door: Podium Mozaïek
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte gehouden worden?
Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!