De zondagmiddag begint muzikaal met Joya Mooi die haar nieuwe album presenteert. Haar optreden wordt voorafgegaan door het voorprogramma van UNOM, ook wel bekend als Jörgen Gario. UNOM lijkt op zoek naar eenheid. De tocht die hij zelf maakte van wildebras tot familieman en de inzichten die dit hem opleverde, legt hij voor aan het publiek in nummers en ritmische spoken word over de ziel, de liefde, het vinden van rust, het nemen van afscheid en het teruggaan naar je roots. Hij zit lekker in zijn vel, af en toe een slokje van zijn thee nemend introduceert hij verschillende fases van zijn leven aan het publiek om deze vervolgens omhult met fijne klanken extra kracht bij te zetten.
Ook Joya Mooi, die het podium betreedt in een outfit om u tegen te zeggen, gaat terug naar haar roots. In hedendaagse R&B-nummers met een ‘jazzig’ randje vertelt ze persoonlijke verhalen over onder andere het verlies van haar broer, haar geschiedenis en die van haar familie. Samen met haar nieuwe band weet ze het publiek steeds meer op te zwepen, bijna niemand krijgt het voor elkaar om tegen het eind van het optreden nog stil te zitten. Wanneer Joya haar nummers inzet, transformeert ze direct in een zangeres met sterallures, maar zodra de laatste noten zijn gespeeld is ze weer haar bescheiden zelf die niet kan wachten om te horen wat het publiek van haar nieuwe nummers vindt. Mouna Laroussi
De zondagavond is aan Fatima die ons ontvangt in haar talkshowstudio. Normaalgesproken is ze te volgen op YouTube in haar vlogs rondom de Islamitische feestdagen, maar ze greep haar kans om tijdens RRReuring live te schitteren in haar eigen talkshow. Die zet ze dan wel naar haar eigen hand: iedereen moet een handje helpen met het rondbrengen van eten en drinken. In de gezellige chaos die hierbij ontstaat is echter wel ruimte voor daadwerkelijk goede gesprekken met haar twee gasten. Zo spreekt ze met muzikant Jan Wouter Oostenrijk, wiens muziek zowel Westerse als Arabische invloeden bevat, over de focus op Westerse, oude muziek van veel Conservatoria (maar ‘school’ dekt de lading ook hoor, Fatima) in Nederland en de verandering die hierin langzaam door lijkt te sijpelen door onder andere de komst van het internet. Jan Wouter legt daarnaast het verschil in ritme en tonen tussen de twee culturen uit en eindigt met een deuntje op zijn speciaal gemaakte gitaar.
De acteur en ondernemer Walid Benmbarek is haar tweede gast. Hoewel acteren zijn passie is, besloot hij er toch mee op te houden vanwege de typecasting waar hij steevast mee te maken kreeg. Het spelen van uitsmijters en criminelen was weleens mooi geweest, dus besloot hij in de bouw te gaan en is daar hard bezig met vergroten van de diversiteit binnen zijn bedrijf. Hoewel er in de televisie- en filmwereld nog lang geen goede weerspiegeling van de multiculturele samenleving te zien is, komt er nu door series als De Luizenmoeder en Mocro Maffia, waarin Walid weer te zien is, eindelijk steeds meer ruimte voor acteurs met een andere ethische achtergrond. Om dit te vieren eindigt de avond met een improvisatiescène ‘à la een Turkse soap’ met pruiken, roze zonnebrillen, plaksnorren en gejoel. Laat Fatima nog maar vaker de talkshow verzorgen tijdens RRReuring, zegt het voort aan de tante van je neefje van de moeder van de zus van je beste vriend.
Gepost door: Sofie Boiten
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte gehouden worden?
Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!