Theater

Jija Sohns transformatie als Kyabajo

do. 14 februari 2019

Een kyabajo is een gastvrouw die werkt in een Japanse bar of club. Haar doel is om mannen te verleiden, hun sigaret aan te steken en om hun een drankje in te schenken. Dit moet je niet verwarren met een prostitué want daar is geen sprake van in zulke bars en clubs.

De performance wordt geopend met een rustgevende en ritmisch geluid terwijl de Japans-Koreaanse Jija Sohn in t-shirtjurk en enorme plastic hakken met een jerrycan een glas vult van de toren van drankjes op de tafel. De zaal is muisstil en zal dat nog zeker een kwartier blijven. Kort daarna klimt ze op een verhoging met een schommel die ze zelf bouwt met losse stukken metaal. De verhoging zit vol met mos wat mogelijk een boom symboliseert. Terwijl ze daar zit in de hoogte streelt en beweegt ze zich verleidelijk. Ze schenkt sierlijk met een perfect hoog boogje een glaasje vol met redbull -hierbij kan je zien dat ze haar skills onder controle heeft.

Jija betrekt het publiek er ook bij. Terwijl ze zingt wijst ze naar het publiek en vraagt ze naar iemands naam en zegt vervolgens: ‘Can I call you Alice?’ wat veel gelach veroorzaakt. Dan vraagt ze lief om hulp om van haar verhoging af te komen terwijl ze al half afgezakt is met haar benen open. Een mooi moment uit Jija’s show is wanneer ze muziek maakt met water. Ze heeft een lichtgevende box met allemaal verschillende glazen erop gevuld met verschillende levels van gekleurd water. Een opvallende accessoir is een octopustentakel om haar rechterpink. Jija doop haar vingers in wat vloeibaars en begint te strelen over de randen van de glazen wat resulteert in een prachtig geluid van zingende glazen.

Je kan wel zeggen dat het laatste stuk van de show het meest spectaculair is. Jija staat op een tafel met de spot alleen op haar gericht. Langzaam kleedt ze zich uit: eerst haar bh onder haar jurk, dan haar onderbroek en als laatst haar jurk. Het levert verschillende reacties op; sommige moeten lachen uit ongemakkelijkheid en sommige kijken met bewondering toe. De sensuele achtergrondmuziek switcht opeens naar een Japanse uptempo kindermuziek en Jija begint hard op haar buik te slaan op de beat. De rook- en windmachine en de gekleurde lichten maken de scene nog spectaculairder. De powerful performer loopt op het einde met een glimlach het podium af.

Jija Sohn neemt je mee in haar eigen wereld en visie waarbij ze de mensen verrast met het onverwachte. Wil je nog meer over deze performer weten? Check haar site https://www.jijasohn.com

Gepost door: Berfin Atik

Terug naar overzicht