Theater

Vasten zuivert de ziel

vr. 3 mei 2019

Vandaag een blog van een snuffel stagiaire bij Podium Mozaïek! Mijn naam is Lindy, ik ben 21 jaar en ik kom uit Amsterdam. Ik studeer Creative Business aan de Hogeschool van Amsterdam en zit in mijn propedeusejaar. Voor mij is alles in deze grote hoofdstad: ik woon er, werk er, ga er naar school en al mijn vrienden wonen in de buurt.

Amsterdam is een stad waar ongeveer 180 nationaliteiten te vinden zijn, daarmee is het één van de meeste diverse steden ter wereld. Op zondag 5 mei begint de Ramadan en ieder jaar opnieuw verbaas ik mezelf over hoe weinig ik er eigenlijk van afweet. Zonde, vind ik zelf, want ik heb een boel vrienden, klasgenoten en collega’s om mij heen die mee doen aan de Ramadan.

Je zou zeggen dat ik genoeg mensen om mij heen heb om vragen aan te stellen, maar toch doe ik dat niet zo vaak. Gewoon, omdat ik er niet zo over nadenk, denk ik. Ik heb wel eens aan mensen die meedoen gevraagd waarom ze dat precies doen. De twee voornaamste redenen die ik dan hoor zijn dat vasten de ziel zuivert en dat ze het belangrijk vinden om een klein beetje mee te maken hoe het is om honger te hebben. De volgende vraag die ik dan stel is “waarom mogen jullie pas na zonsondergang eten?” Het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel: in de ochtend komt de zon vroeg op en in de avond gaat ‘ie laat weer onder. Dit betekent dat de dagen van vasten lang zijn.

Wat ik niet wist, dat heb ik hier op mijn stage pas geleerd, is dat de eerste maaltijd die ’s avonds na het vasten genuttigd mag worden een Iftar genoemd wordt. Van deze maaltijd wordt aangeraden ‘m langzaam op te eten en het liefst te beginnen met één of drie dadels, want een even aantal eten mag niet. Ik heb een research gedaan en heb een beetje een beeld gekregen van de dingen die bij een Iftar niet mogen ontbreken, de dadels horen daar bij. De volgende gerechten zijn ook een must bij de Iftar: baklava, brood, harira (soep) en ook chebakia (honingkoekjes) zie ik veel voorbij komen. Dit zijn natuurlijk maar een aantal voorbeelden, want iedere cultuur heeft  andere recepten die tijdens de Iftar absoluut terug moeten komen.

Hier bij café-theater Podium Mozaïek wordt op zaterdag 11 mei ook een Iftar georganiseerd, met daarvóór nog een voorstelling van Abdelkader Benali die rond zonsondergang afgelopen is. Ikzelf vind het een gaaf initiatief dat er aandacht besteed wordt aan deze traditie. Tijdens de Iftar zullen verschillende muzikanten optreden en zullen verschillende woordkunstenaars hun verhaal doen. Zij zullen het allen hebben over de traditie die het is en er dus ook nog eens een leerzame avond van maken. Net zo leerzaam als voor mij deze stage is. Ik leer een boel van de verschillende culturen om mij heen, de theaterwereld waar ik mij in verdiep en de hele organisatie die erachter zit. Over 3 jaar ben ik klaar met mijn studie, dat duurt dus nog wel even, maar jullie zullen mij sowieso nog wel ergens tegen komen. Wie weet, weer bij Podium Mozaïek.

 

 

Lindy Steenmetz

Gepost door: Lindy Steenmetz

Terug naar overzicht