Theater

Mijn favoriete tijd in Podium Mozaïek

zo. 26 januari 2020

RRReuring begint bijna. Mijn favoriete tijd in Podium Mozaiek. Van 's morgens tot 's avonds laat ben ik er. Om eventuele 'brandjes' te blussen, maar natuurlijk vooral om het werk te zien, met de makers te kletsen en te zien hoe het publiek reageert op het werk van deze makers. Ik krijg wel vaker de vraag hoe het programma van RRReuring tot stand komt. Daar is niet een pasklare, 3 minuten pitch voor die ik als antwoord kan inzetten. RRReuring is het resultaat van continu in gesprek zijn en blijven met makers, performers, stukken zien en mensen aanspreken en attenderen op het festival. Ik hoor graag waar makers mee bezig zijn, wat ze nodig hebben, willen uitproberen, om dan te kijken in hoeverre RRReuring dit mogelijk kan maken. Natuurlijk zie ik ook goeie stukken die ik graag wil presenteren. 

 

Zo begon míjn RRReuring 2020, met het stuk Wortels en Cassave van Onias Landveld. Het stuk greep me bij de keel: dit is wat we moeten horen over onze koloniale geschiedenis en de effecten die deze nog steeds heeft op ons leven nu. Theater dat niet comfortabel is, maar confronteert, met woordkunst van de bovenste plank. Van daaruit ging het snel. RRReuring ging onder de huid zitten: na deze inspiratie wilde ik verder. Thabi vertelde me over haar twist in haar artistieke carrière en haar wens om podcasts te maken. Ik sprak Guillermo aan op zijn plannen. Voor de vorige editie had hij samengewerkt met Christian Querematchi en het indringende White Noise gemaakt. Wat zijn zijn eigen plannen? Steeds preciezer werden deze, tot het hedendaagse ritueel dat hij nu voorstaat. Perry sprak me aan na de voorstelling Black Memories. Ik kende zijn werk niet, maar hoorde veel van collega's en had tijdens Fringe de kans eindelijk wat te zien. Dat verraste me. Zijn esthetiek was zo anders dan ik had gehoord. Nu blijkt hij gewoon zo veelzijdig te zijn. Mooi te zien in de double bill waar hij twee nieuwe stukken toont. Ondertussen had ik al het werk Here I am There van Akram Assam gezien op de DAS theater presentatie. Ik was onder de indruk over de bijzondere manier hoe hij de voorstelling in elkaar had gezet. Met vroegere collega's uit andere tijden spraken we er lang over. Dit werk moest zeker nog een keer getoond worden. 

 

Ook waren de gesprekken met Yeliz, Robbie, Sinan en Daniël gaande, waar de wens om te creëren vanaf spatte. Helaas is het niet zo makkelijk om iets te maken, om eens uit te proberen of de ideeën werken of het mooie ensceneringen kunnen worden. Middelen en tijd ontbreken. Presentatieplatformen zijn niet 123 te vinden. RRReuring heeft dan wel niet de financiële middelen, maar studio, kennis, promotiekracht en platform wel degelijk. Zo is de essentie van RRReuring 2020 geboren: nieuw werk van talentvolle nieuwe makers. Ik ben superblij met het programma en de moed van deze makers om, met weinig middelen, hun ideeën te tonen. 

 

RRReuring 2020 vindt plaats van donderdag 30 januari t/m zaterdag 8 februari. Ga voor meer informatie en tickets naar: RRReuring

 

Gepost door: Inge Koks

Terug naar overzicht