Theater

Ali & Nino is van alle tijden

do. 13 februari 2020

Samen met Theater Zuidplein (R’dam) maakte Toneelgroep Witte Raaf ‘Ali & Nino’. Deze muzikale jeugdvoorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek vertelt het verhaal van Ali die wacht op een verblijfsvergunning. Hij raakt bevriend met zijn buurmeisje Nino, maar uiteindelijk komt de brief. Ali moet het land uit. Amro Kasr (31) speelt Ali. Voor hem is het een verhaal met een dubbel gevoel. ‘Mijn ouders kregen ook zo’n brief’.

Hoe zijn de reacties na afloop van de voorstelling?

‘We hebben veel leuke reacties gehad, van bezoekers van alle leeftijden. Er is dan ook voor iedereen in deze voorstelling ook wel iets te zien of te beleven. We merken dat mensen echt geraakt zijn en het iets losmaakt bij iedereen.’

Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Kurban Said, heb je het boek ook gelezen?

‘Ik had het boek nog niet gelezen en ik kende het verhaal ook nog niet. Het verhaal is prachtig, net zoals het boek. Ik heb de eerste twee hoofdstukken gelezen, daarna heb ik het weggelegd. Ik wil namelijk niet beïnvloed worden door het boek of door de film die ook uitgekomen is. Ik ben wel van plan het boek te gaan lezen als we het al even spelen. Wat mij wel opviel was dat Said prachtig poëtisch schrijft maar ook heel abstract. Iedereen snapt de gevoelens die de hoofdpersonen doormaken, zelfs een kind.’

Ali en Nino is bijna een eeuw geleden geschreven, is het verhaal nog wel actueel?

‘Het verhaal is van alle tijden, denk ik. Duizend jaar geleden was het actueel en over duizend jaar is het nog steeds actueel. Op dit moment kent bijna iedereen wel iemand die met dit verhaal te maken heeft. Ook kinderen kennen iemand, klasgenoten die ineens weg zijn of vriendinnetjes die ineens weg zijn’.

‘Je was een soort non-burger’

Herken jij iets in het verhaal?

‘Een beetje wel. Mijn ouders kregen ook een brief waar in stond dat we weg moesten. In die tijd was ik nog te jong om er iets van te snappen. Stiekem vond ik het helemaal niet zo erg dat ik weg moest want in dat andere land was mijn familie en was er een boerderij met paarden. Ik zag het niet persé als een probleem maar op latere leeftijd wel hoor. Nu kan ik me voorstellen en invoelen hoe mijn ouders zich toen moeten hebben gevoeld. Ik heb nu zelf een kind en dat is soms al een uitdaging opzich. Maar dat is een andere uitdaging dan de angst dat je het land uitgezet kan worden. In die tijd was je echt een non-burger, er was een ontmoedigingsbeleid om hier te blijven wonen. Je betaalde netjes belasting maar kreeg geen kinderbijslag of wat dan ook. Ook moesten mijn ouders elke maand op afspraak komen en dan ging een man tegen mijn moeder schreeuwen dat ze weg moest. Dat was wel heel hardvochtig en dat had best netter gekund’.

Op zondag 23 februari 2020 staat Ali & Nino in Podium Mozaïek. Voor meer informatie en kaarten klik hier!

Gepost door: Tamara Klock

Terug naar overzicht