Theater

#Mozaïekinhuis met: Lees- en kijktips van stagiair Dion

ma. 30 maart 2020

Voor #Mozaiekïnhuis heb ik een aantal boeken en een aantal kijktips uitgezocht die mij deze dagen door helpen, hopelijk kunnen ze ook voor jou van betekenis zijn:

1. De Pest van Albert Camus

Niet voor niets stijgend op de internationale bestsellerlijsten en ook veel besproken in de Nederlandse media is op dit moment De Pest van Albert Camus. Het boek gaat over een pestuitbraak in de Algerijnse stad Oran en staat bol van situaties die, na de gebeurtenissen van de afgelopen twee weken, pijnlijk herkenbaar aanvoelen: Van de trage, door skepsis gedreven reactie van de autoriteiten tot de reactie van het publiek op hun isolatie van de buitenwereld. Maar naast herkenning roept De Pest ook vragen op over solidariteit, isolatie, menselijkheid en absurdisme. En biedt het de lezer handvatten die tijdens een pandemie nog wel eens van pas kunnen komen.
Kijk vooral ook naar dit fragment uit DWDD waar filosoof en cabaretier Tim Fransen uitlegt waarom dit boek zeker nu het lezen waard is.

2. De Argonauten van Maggie Nelson

Niet gerelateerd aan pandemieën, maar wel op eenzelfde filosofische noot is het boek De Argonauten van Maggie Nelson. Nu de status quo flinke klappen krijgt, is het interessant om te reflecteren en bezinnen op heersende normen en waar deze vandaan komen. De laatste tijd zie ik veel mensen vragen stellen als: "Hoe kan het dat de beroepen die we tijdens een pandemie als essentieel beschouwen al jaren strijd moeten voeren voor financiële waardering?” Of "Hoe kan het dat we zo slecht voorbereid zijn op een pandemie als deze, terwijl wetenschappers al jaren waarschuwen dat een uitbraak onvermijdelijk is?” Maar een opschudding van de status-quo biedt ook de kans om zaken die in eerste instantie weinig met de pandemie te maken hebben te bekijken door zowel een persoonlijke als maatschappelijke lens.
Dat is wat De Argonauten doet: Een serie persoonlijke essays over gender, taal, moederschap en de relatie tussen die drie. Nelson stelt in haar boek vragen over wat het betekent om man of vrouw te zijn en hoe wij die betekenis in onze taal hebben verankerd. Een aanrader voor iedereen die niet bang is om hun eigen opvattingen en identiteit onder de loep te nemen.
Mocht je geen 15 euro hebben liggen voor dit boek (of geen geduld hebben om een heel boek te lezen) maar wil je desondanks vermakelijk aan het denken worden gezet, bekijk dan deze video-essay over filosofie, gender en seksualiteit (met 3 musicalnummers!).

3. Menno Wigman

Ik realiseer me dat nadenken over maatschappelijke normen en waarden vaak het laatste is waar je zin in hebt wanneer je vast zit in je huis en er onophoudelijk op elk apparaat wat je bezit sterfte- en besmettingscijfers voorbij komen. En voor de momenten waarop je het gevoel hebt niet te kunnen ontsnappen aan dood en verderf biedt het oeuvre van dichter Menno Wigman een uitgelezen kans om er even in te zwelgen. 's Avonds wanneer je huis stil en leeg is of gewoon tussen conference calls door.
 Zijn verzamelde gedichten zijn op dit moment voor 30 euro verkrijgbaar. Mijn kijktip hierbij is deze animatie van Wigman's gedicht Eindpunt.

Gepost door: Dion le Maître





Terug naar overzicht