Theater

filter

Filter op:


Genre
ComedyMuziektheaterMuziekGastprogrammeringDansTheaterBeeldende kunstKindervoorstellingFilm

Datum


Toon alles
Maand
junijuliseptember

Serie
#female gazeJULIDANSJulidans
Filter(s):
Binnenkort in Podium Mozaïek
Prijzen voor deze voorstelling:
Met Stadspas
10.50

Storytelling Festival: Slakje
Kat op het Spek/ Storytelling Centre

vr 4 nov '22 , 18:30
Storytelling, Toneel
Theaterzaal

Over misbruik, mishandeling, prostitutie én de kracht van de mens

Gerardjan Rijnders interviewde een escort (m). Dit interview schreef hij letterlijk, woord voor woord uit. Het verhaal dat volgde bleek een verhaal van misbruik als kind, mishandeling, gedwongen prostitutie, zelfs marteling. De persoon in kwestie deed voor het eerst in veertig jaar zijn verhaal. Een verhaal over een circuit van illegale bordelen in onze hoofdstad en een systeem van politie en andere gezagdragers die elkaar al jaren de hand boven het hoofd houden waardoor het systeem kan blijven bestaan. Maar bovenal bleek het een verhaal over hoop. En trots. En over de ongelooflijke kracht van de menselijke psyche (en lichaam) om koste wat kost overeind te blijven. Soms tegen de klippen op. Om hoop te houden, ook al lijkt de situatie voor anderen hopeloos.

In SLAKJE spreekt Thijs de letterlijke tekst van het interview uit. Het resulteert in een eerlijke, harde, maar integere vertelling van een verhaal dat veertig jaar heeft moeten wachten tot het verteld zou worden.

Na afloop is er een nagesprek met de makers van circa 30 minuten

Lees minder

Gerardjan Rijnders (1949), Thijs Prein (1986) en Roelof Pothuis (1990) maakten de afgelopen jaren meerdere voorstellingen. Gerardjan stond aan de voet van een grote verscheidenheid aan theatrale mijlpalen, waaronder de oprichting van Toneelgroep Amsterdam, een omvangrijk en zeer gewaardeerd oeuvre aan theaterteksten, een herdefiniering van meerdere theatrale genres (denk aan het montage theater) en zijn nooit aflatende zoektocht naar de puurste, meest efficiënte theatrale vertelvorm. Slakje, zou naar eigen zeggen, wel eens het mooiste kunnen zijn dat hij ooit heeft gemaakt. Het meest belangrijke ook. 

Roelof en Thijs kennen elkaar van de Amsterdamse Theaterschool waar zij toen al onder leiding van Gerardjan hun eerste voorstellingen maakten. Hun zoektocht is er een naar waarachtigheid, eerder dan ‘de waarheid’. De waarheid is fluide in hun zienswijze. Zij zijn steeds op zoek naar een zo eerlijk mogelijke vertaling. 
Met hun gezelschap Kat op het Spek vertellen zij verhalen die erom schreeuwen verteld te worden. Uit noodzaak. Vaak wordt in het verleden een vertelling gevonden die het heden lijkt te omschrijven. Soms komt een verhaal uit onverwachte hoek op hun pad waarna het simpelweg verteld moet worden.
Gerardjan Rijnders studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en Regie aan de Amsterdamse Theaterschool. Roelof Pothuis studeerde in 2011 af aan de scenografie én de techniekopleiding en Thijs Prein van de Toneelschool en Kleinkunstacademie, beide aan de Amsterdamse Theaterschool.

Credits: 
regie: Gerardjan Rijnders
tekst: interview: Gerardjan Rijnders, geïnterviewde: "jack"
vormgeving: Roelof Pothuis
spel: Thijs Prein
productie: Gemma Hauptmeijer
techniek: Stijn van Kortenhof
zakelijke supervisie: Erma van Maris
stage regie: Elze van Houtum
coproductie: Storytelling Centre, Kat op het Spek
gemaakt met steun van: Het Motorblok, Het Lira Fonds, Gemeente Zaanstad, Bart Schuil en Jan Meulendijk fonds

Lees meer

Terug naar overzicht