Theater

filter

Filter op:


Genre
TheaterGastprogrammeringKindervoorstellingDansComedyMuziekToneelStorytellingStorytelling,ComedyMuziektheaterBeeldend theater,KindervoorstellingSpoken WordMultidisciplinair theaterBeeldend theater

Datum


Toon alles
Maand
decemberjanuarifebruarimaartaprilmei

Serie
#female gazeLanter & Fanter
Filter(s):
Binnenkort in Podium Mozaïek
Prijzen voor deze voorstelling:
Met Stadspas
13.50


Tegen de macht, vrijdenkers van Amsterdam: Smekelingen
Roeland Fernhout, Nazmiye Oral, Hans Croiset e.a.

za 29 okt '22 , 20:00
Theaterzaal

De voorstelling Smekelingen is de klassieke tragedie van Aeschylos, vertaald door Hafid Bouazza en voorgedragen door acteurs Roeland Fernhout, Hans Croiset en Nazmiye Oral. Met traditionele Koerdische zang door een vrouwenkoor. Een moderne interpretatie van een eeuwenoud verhaal.

Smekelingen volgt een groep vrouwen die op de vlucht zijn voor gedwongen huwelijken en huiselijk geweld en asiel zoeken in een voor hen onbekende stad. De koning van de stad twijfelt: moet hij ze binnenlaten, en wat zijn de gevolgen?

Negen Nederlands-Koerdische vrouwen vormen het koor, ieder met hun eigen verhaal. Na de voorstelling reflecteert het publiek verder mee. Wat kunnen woorden van meer dan tweeduizend jaar geleden ons vertellen over het lot van vluchtelingen en urgente onderwerpen als vreemdelingenhaat en integratie?

Naar een idee van de Amerikaanse classicus en regisseur Bryan Doerries en gebaseerd op het concept van zijn ensemble Theater of War. Ze ontwikkelden The Suppliants [Smekelingen] in de Verenigde Staten in nauwe samenwerking met de Caribische Garifuna-gemeenschap.

Na de lezing volgt een nagesprek met het publiek.

Tekst: Bryan Doerries (based on Aeschylus)
Vertaling: Hafid Bouazza
Regie & productie: Yoeri Albrecht, Merlijn Geurts, Ianthe Mosselman (De Balie)
Muziekregie: Celil Toksöz
Acteurs: Roeland Fernhout, Hans Croiset en Nazmiye Oral
Koor: Zehra Killi, Azime Kilinc, Evin Akin Arslan, Naime Akar, Humeyra Yildirim, Nilufer Akay, Nesrin Yildiz, Neslihan Öztürk Durdu, Serwet Xan
Muziek gecomponeerd door: Ulaş Yeşil
Muziek gespeeld door: Ulaş Yeşil, Emrah Oğuztürk, Alper Kekeç

Smekelingen is onderdeel van het programma Tegen de macht, vrijdenkers van Amsterdam

Tegen de macht, vrijdenkers van Amsterdam toont kunst, discussie en verhalen met nationale en internationale journalisten en vrijdenkers die zich verzetten tegen een totalitair regime. Is Amsterdam nog altijd een veilig toevluchtsoord voor dissidenten en andersdenkenden? Welke vrijheden staan bij ons op het spel? Wat betekent het om tegen de stroom in te zwemmen, en hoe hou je dat vol?

Tegen de macht, vrijdenkers van Amsterdam is in samenwerking met Gemeente Amsterdam.Terug naar overzicht