Theater

filter

Filter op:


Genre
TheaterOpen StageComedyMuziektheaterStorytellingKindervoorstelling, MuziektheaterDocumentaireBeeldende kunstGastprogrammering, Multidisciplinair theaterGastprogrammeringKindervoorstellingDansMultidisciplinairFilmSpoken WordBeeldend theaterMultidisciplinair theater

Datum


Toon alles
Maand
aprilmeijunijulioktober

Serie
#female gazeHerdenkingsjaar SlavernijverledenTheater na de DamLanter & FanterBevrijdingsdag
Filter(s):
Binnenkort in Podium Mozaïek
Prijzen voor deze voorstelling:
Normaal
19.00
Met Stadspas
17.00


Vrijdenkersfestival

Java, 1948
Hanneke Coolen-Colsters

do 26 okt '23 , 20:30
Storytelling, Multidisciplinair theater
Theaterzaal

Een unieke luisterervaring met als hoogtepunt de ontmoeting van een Nederlandse veteraan met de kleindochter van een Indonesische vrijheidsstrijder

Hanneke Coolen-Colsters vond het dagboek van haar opa die ze nooit heeft gekend. Hij vocht als Brabantse jongen langs Nederlandse kant in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Op een bepaald moment stopt zijn dagboek. Die lege bladzijden waren voor Hanneke de reden om op onderzoek te gaan, op reis langs haar familie, Nederlandse veteranen om uiteindelijk te eindigen bij Irma Devita, de kleindochter van een Indonesische vrijheidsstrijder. 

Het resultaat is een luisterervaring over ons verleden en hoe dat tot nu doorwerkt. Een indringende ervaring van getuigenissen en persoonlijke ervaringen, bij elkaar gebracht door Hanneke. Met als orgelpunt de ontmoeting van het Nederlandse perspectief met een Indonesische verlichte dame, Irma Devita. 

Lees minder

De voorstelling heeft een bijzondere vorm. Je krijgt een koptelefoon op. Je hoort Hanneke live vertellen maar ook fragmenten uit interviews, archiefstukken en af en toe een acteur. Hiervoor werd ze ondersteund door Mirke Kist en Nele Eeckhout van Slowpony, ook bekend van Audiocollectief Schik (BOB, Laura H., El Tarangu). In deze voorstelling worden de sterktes van theater en podcast aan elkaar gekoppeld. Verhalen komen anders binnen als je er alleen maar naar luistert. 

Het debat over de dekolonisatie van Indonesië wordt vaak gekenmerkt door z’n felle toon. Mag een kleindochter van een Nederlandse militair nog wel haar verhaal vertellen? Toch, het spreken moet. Ongeveer drie miljoen Nederlanders zijn nazaat van een grootouder die een rol in Indonesië heeft gespeeld. Drie miljoen families met  vele verhalen die nooit zijn gedeeld. Deze voorstelling vertelt één zo een verhaal en roept daarmee op tot meer gesprek. 

Brabants Dagblad
“De veteranen waren veelal de 90 al gepasseerd. Hun verhalen zijn aangrijpend, juist doordat ze zonder opsmuk worden gepresenteerd.”

Randprogrammering

Lezing (start 19.30U): Lezing door historicus en conservator Hans van den Akker over de koloniaal-militaire geschiedenis in Indië/ Indonesië. 

Hans van den Akker studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Hij was geschiedenisdocent en werkte als reisbegeleider in Indonesië. Hij is tentoonstellingsmaker en conservator van museum Bronbeek. Hij is gespecialiseerd in de materiële militaire cultuur van Nederlands-Indië en Indonesië 1945-1950.

Nagesprek: met Hanneke Coolen – Colsters, Hans van den Akker en Jaap Bragt (Indië-veteraan) met Joenoes Polnaija (acteur en co-maker van de documentaire Kleinkinderen van de Oost) als moderator.

Credits
Hanneke Coolen-Colsters: maker en speler
Slowpony: audioproductie en beginconcept 
Muziek: Tijmen Bergman
Artistieke begeleiding en productie: Tim Verbeek
Scenografie: Michiel Van Cauwelaert
Techniek: Tom IJpelaar   
Kostuum: Jolanda van de Ven
Fotografie: Jostijn Ligtvoet 
 
Met dank aan: Hans van den Akker, Lara Nuberg, Yus Broersma, Mike Weerts en Irma Devita

*Bestel de Mozaïekpas 2023-2024, daarmee ontvangen u en een introducee 20% korting op voorstellingen en krijgt u 10% korting in het café-restaurant. De Mozaïekpas is het gehele seizoen geldig en kost 15 euro. Klik hier voor meer info!

Lees meerTerug naar overzicht