Theater

filter

Filter op:


Genre
WorkshopsKindervoorstellingTheaterMuziekBeeldende kunstStorytelling, KookshowFilmDocu-theaterTalentenpodiumDansComedyGastprogrammeringStorytellingMultidisciplinairKindervoorstelling, Beeldend theaterMuziektheaterBeeldend theaterMultidisciplinair theater

Datum


Toon alles
Filter(s):
Binnenkort in Podium Mozaïek
Prijzen voor deze voorstelling:
Met Stadspas
12.00

TASF: Vast
Nic Bruckman & Nineties

vr 3 nov '23 , 19:00
Theater, Storytelling
Theaterzaal

Een poging om te ontsnappen aan ons duale denken

Schrijver Nic Bruckman werkte 11 maanden als gevangenisbewaarder in de grootste gevangenis van Londen. Daar observeert en ervaart hij de complexiteit van het opgesloten zitten. Een gesloten wereld, waar het kwaad wordt opgeborgen en vrijheid wordt begrensd. Een plek waar tralies grensgebieden zijn en ambiguïteit gevangen zit.
Vast vertelt het verhaal van een cipier die in zijn denken probeert los te komen van de rigiditeit van de gevangenis. De voorstelling is een wankelmoedige monoloog (gespeeld door Yannick Noomen) vol frustratie, bloed, geweld en verderf, maar ook, ondanks alles, chemie en onbesloten intimiteit. 
Samen met regisseur Anne Maike Mertens doet schrijver Nic Bruckman een poging om te ontsnappen aan deze rechtlijnige wereld en een nieuw en veelvormig universum op te bouwen.

“een kathedraal van berouw 
en ik kwam aan de poort om vernieuwing te brengen
iedereen waarschijnlijk
ik hoef jullie niks te vertellen”

Nic Bruckman en Anne Maike Mertens
De voorstelling Vast is een samenwerking en coproductie tussen schrijver Nic Bruckman en regisseur Anne Maike Mertens (Nineties), tot stand gekomen in het kader van Bellevue's Lunchtheater.

Nic Bruckman schrijft vaak vanuit concrete maatschappelijke of historische gebeurtenissen, waarin hij het schijnbaar onmenselijke gedrag van mensen onderzoekt. Hij debuteerde in het Bellevue Lunchtheater met zijn toneeltekst "Kogelvis", die werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival en speelde in een speciale bewerking Pufferfish op het VAULT Festival. Hij bleef in Londen werken en maakte onder andere "Stones" en "Consumption" bij het Royal Court Theatre. In 2020 maakte hij "Bleeding Love" in coproductie met Grand Theatre Groningen, en in 2021 verscheen de lunchvoorstelling "Vader en Moedertje".

Regisseur Anne Maike Mertens is mede-artistiek leider en -oprichter van Nineties, een veelvormig theatergezelschap dat voorstellingen maakt met makers van verschillende disciplines. Haar regies leggen zich toe op het verbeelden van alternatieve werelden, ze zoekt daarbij naar ambiguïteit en nieuwe manieren om naar het complexe 'nu' te kijken. Dit resulteert in geëngageerde voorstelling

"Duizelingwekkende monoloog laat toeschouwers verzuipen in het leven tussen de muren" Het Parool

Lees minder
Credits
Credits: tekst en concept: Nic Bruckman / regie en concept: Anne Maike Mertens / spel: Yannick Noomen / dramaturgie: Han van Wieringen / compositie: Genevieve Murphy & Nicholas Thayer / scenografie en lichtontwerp: Julian Maiwald / techniek: Marcel Jansen & HP Hulscher / productie: Barbara Reijs / verkoop: Via Rudolphi / pr en marketing: Berber Stolte en Annabella Rijksen/ scènebeeld: Lonneke van der Palen. Vast wordt gemaakt door Bruckman Projecten in coproductie met Nineties. Met dank aan Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Grand Theatre Groningen, theater Walhalla, theater Bellevue, stichting Melanie, Fonds 21 en BNG Cultuurfonds.

 

Lees meer

Terug naar overzicht