Theater

filter

Filter op:


Genre
WorkshopsKindervoorstellingTheaterMuziekBeeldende kunstStorytelling, KookshowFilmDocu-theaterTalentenpodiumDansComedyGastprogrammeringStorytellingMultidisciplinairKindervoorstelling, Beeldend theaterMuziektheaterBeeldend theaterMultidisciplinair theater

Datum


Toon alles
Filter(s):
Binnenkort in Podium Mozaïek
Prijzen voor deze voorstelling:
Normaal
15.00
Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Wie is oranje en wie niet? | Herdenkingsjaar Slavernijverleden - Editie 3
Met o.a. Kim Aikman, Geoffri Bel, Rossel Chaslie, Howard Komproe, Shishani., DJ Lovesupreme

zo 30 jun '24 , 19:40
Theaterzaal

Samen in gesprek over familiebanden en voorouderlijke ervaringen

Met o.a. te gast: Theatermaker Geoffri Bel (theater), curator Podium Mozaïek Hank van Bosstraten (column), comedian Howard Komproe (panel), theatermaker Kim Aikman (theater, panel), DJ Lovesupreme (afterparty), singer-songwriter Shishani (muziek), theatermaker/kunstenaar Onias Landveld (host) en kunstenaar Rossel Chaslie (panel).

Van 15 maart t/m 1 juli presenteert Podium Mozaïek de programmareeks ‘Gedeelde Geschiedenis en Gezamenlijke Toekomst’. Theatermaker/kunstenaar Onias Landveld (Productiehuis WOSU) en Curator Hank van Bosstraten (Podium Mozaïek) hebben vier edities samengesteld waarin theatermakers, historici, schrijvers, journalisten, kunstenaars, curatoren en publiek elkaar inspireren door middel van discussies en performances over de bekende, maar vooral minder bekende en blijvende impact van kolonialisme, slavernij en roofkunst op onze samenleving. Vooraf aan elke editie vindt er een korte historische lezing plaats in de studio en na afloop van het theatrale programma in de theaterzaal volgt een informele nazit in de foyer met sfeervolle muziek en zoete en hartige snacks, speciaal geselecteerd door comedian Howard Komproe.

In de aanloop naar de Keti Koti viering organiseren we op 30 juni de derde editie: ‘WIE IS ORANJE, WIE NIET?’. Singer-Songwriter Shishani opent de avond met een muzikale performance en toneelschrijver/ theatermaker Kim Aikman speelt samen met acteur Geoffri Bel een fragment uit de voorstelling Kot Abra. Daarna gaan we, met speciale aandacht voor de Surinaamse en Caribische perspectieven, samen met kunstenaar Rossel Chaslie, Kim Aikman, comedian Howard Komproe en Shishani in gesprek over de sterke familiebanden, de functie van kunst en muziek, waarbij ook de band met Afrika tot uitdrukking zal komen. Hoe complex is het verleden? Hoe geven we een gezicht aan voorouderlijke ervaringen? Deze avond wordt gehost door woordkunstenaar Onias Landveld. Na afloop is er een afterparty in de foyer met DJ Love Supreme fijne HipHop beats. Comedian Howard Komproe heeft hartige snacks en zoete dranken van zijn eigen merk Komproeven samengesteld, deze zijn speciaal voor deze avond de hele avond te  bestellen in Café Mozaïek!

Uitgangspunt is de Surinaamse en Caraïbische achtergrond, waarbij podiumkunstenaars met muziek, spel en gesproken voordracht het publiek meenemen in het koloniale verleden van dit deel van de wereld en de beleving daarvan in het nu. Het is een mix van geromantiseerde facetten en harde realiteiten. De sterke familiebanden, de functie van kunst en muziek, waarbij ook de band met Afrika tot uitdrukking zal komen. Maar ook: hoe complex is dat verleden? Hoe geven we een gezicht aan voorouderlijke ervaringen?

Daarom komt ook de jongste generatie expliciet aan bod, die middels hun performance of andere kunstuiting de impact van hun persoonlijke (familie)geschiedenis tot uiting brengt en dat met het publiek deelt. De host stelt vervolgens deze nieuwe makers en het aanwezige publiek in de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan en op die manier nog dieper in te gaan op de persoonlijke motieven, gedachtes en gevoelens. Zo zal het talent Kim Aikman een fragment brengen van haar voorstelling 'Kot Abra', wat in het Surinaams betekent 'De Oversteek' spelen. Haar stuk draait om een experiment/game , waarin twee professoren het brein van Whilma en Helmond betreden, speelt zich af in het Suriname van 1975, vlak voor de onafhankelijkheid van dat land. Whilma en Helmond zijn een jong stel dat door de politieke situatie gedwongen wordt afscheid van elkaar te nemen en hun wegen te scheiden. In de voorstelling staat Whilma symbool voor Nederland en Helmond symbool voor Suriname. De twee professoren sluiten zichzelf op in het brein/het experiment/de game, omdat zij anno 2023 zichzelf de vraag stellen: is het mogelijk om een gedachtegang van een volk te beïnvloeden en zo het lot van een volk te veranderen?

 

TIJDEN

Aanvang lezing: 19.40 uur

Einde lezing: 20.00 uur

Aanvang theatraal programma : 20.30 uur

Pauze: 21.00 uur

Einde: 22.15 uur

PROGRAMMA (onder voorbehoud van wijzigingen)

Host: Theatermaker/kunstenaar Onias Landveld

Column: Curator Hank van Bosstraten

19.40 uur AANVANG LEZING

19.40 uur – 20.00 uur (20 min) - Lezing door Howard Komproe

20.30 uur AANVANG THEATERAAL PROGRAMMA

20.30 uur – 21.00 uur (90 min) | Theaterzaal

  • Muziek door singer-songwriter Shishani
  • Fragment uit theatervoorstelling ‘Kot Abra (de oversteek)’ door theatermaker Kim Aikman en toneelschrijver Geoffri Bel
  • Panelgesprek theatermaker Kim Aikman en kunstenaar Rossel Chaslie

21.00 uur – 21.15 uur (15 min)

PAUZE

21.15 uur – 22.15 uur (60 min) | Theaterzaal

  • Presentatie door comedian Howard Komproe
  • Panelgesprek met comedian Howard Komproe en singer-songwriter Shishani
  • Muziek door singer-songwriter Shishani

22.15 uur EINDE zaalprogramma

22.15 uur – 00.00 uur | Foyer

Swingende afterparty in de foyer met hiphop beats door DJ Lovesupreme en door Howard Komproe speciaal geselecteerde zoete en hartige snacks.

 

Meer over 'Geschiedenis, Gezamenlijke Toekomst' | Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Het programma 'Gedeelde Geschiedenis, Gezamenlijke Toekomst' is samengesteld door gastcurator Onias Landveld van Productiehuis WOSU i.s.m. Podium Mozaïek. Met deze reeks wil Podium Mozaïek samen met Productiehuis WOSU, ruimte scheppen voor bezinning en reflectie. In het verlengde van de vier edities wordt er een podcast serie ontwikkeld en een zine uitgebracht. Houd onze website in de gaten voor up to date programmering en achtergrondinformatie over de thema’s en gasten. 

 

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam en het Mondriaan Fonds.

 

 

Beeld: Stanley Menzo in het Ajax-stadion tijdens een training. Foto uit de serie 'Temidden der Ajacieden, de wereld van Ajax' gemaakt in opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Credits: Bart Sorgedrager. 

Terug naar overzicht