Theater

filter

Filter op:


Genre
WorkshopsKindervoorstellingTheaterMuziekBeeldende kunstStorytelling, KookshowFilmDocu-theaterTalentenpodiumDansComedyGastprogrammeringStorytellingMultidisciplinairKindervoorstelling, Beeldend theaterMuziektheaterBeeldend theaterMultidisciplinair theater

Datum


Toon alles
Filter(s):
Binnenkort in Podium Mozaïek
Prijzen voor deze voorstelling:
Normaal
15.00


Julidans met nagesprek

Julidans: Fairy Tales
Sabina Bočková & Johana Pocková / POCKETARTS

za 13 jul '24 , 20:30
Dans
Theaterzaal

Welk verhaal zou je willen horen voor het slapengaan? In deze coproductie met Julidans brengt het multidisciplinaire collectief POCKETART een ontregelende theaterervaring waarin de representatie van vrouwen wordt uitgedaagd. Wat betekenen sprookjesachtige ‘happy endings’ voor vrouwen in een postmoderne wereld?

De zo verschrikkelijk voorspelbare verhalen met sprookjesheldinnen, waarin alles goed afloopt, schrééuwen om een alternatief dat rechtdoet aan de huidige complexe en gelaagde wereld. De acht danseressen van POCKETART én een levensgrote pop, een soort universele moedergodin symboliserend, komen samen om hun ideale hedendaagse sprookje te verwezenlijken. 

In Fairy Tales komen verschillende sprookjes voorbij, mét hun kenmerkende gelukkige eindes. Maar nu met de focus op de rol die vrouwen erin spelen. Dit doen de performers in een eclectische megamix van dans, theater, spoken word en muziek. 

De performers stappen moeiteloos in verschillende ‘vrouwenrollen’, van moederkloek tot femme fatale, van militante feministe tot pralende ijdeltuit, alsof het gewoon een kwestie is van weer een andere jurk aandoen. Fairy Tales is een rollercoaster met een sterke emotionele lading en een hoge intensiteit. Maar de voorstelling is ook licht en luchtig, en voorzien van een flinke dosis ironie en absurditeit. 

Fairy Tales weerspiegelt de ambiguïteit rond de positie van de vrouw, maar stelt er iets krachtigs tegenover: speelruimte die vrijheid en vervulling biedt in alle facetten van het vrouw-zijn. Een plek waar je je eigen happy ending kunt creëren. 

POCKETART is een internationaal collectief van makers die werkzaam zijn op het gebied van hedendaagse dans en fysiek theater, onder leiding van de Tsjechische choreografen Johana Pocková en Sabina Bočková. In Julidans was eerder de succesvolle voorstelling The Lion’s Den van het collectief te zien.

Contextprogramma
Na afloop van de voorstelling vindt in de foyer een nagesprek + Q&A plaats met makers Sabina Bočková & Johana Pocková en moderator Julie Vegter. 

Lees minder

Julidans 2024: Something is Boiling
Zoals ieder jaar toont Julidans ook in deze 34ste editie de actuele stand van zaken van de internationale hedendaagse dans. Julidans toont de nieuwste creaties van uitgesproken dansmakers die met hun werk reageren op de wereld waarin we leven. Dat deze wereld op dit moment onzeker en wankel is maakt ons des te meer bewust van onze eigen kwetsbaarheid. Het dwingt ons ook tot reflectie over hoe we met elkaar en onze omgeving willen omgaan. Hoe ziet de toekomst eruit? Kunnen we de krachten bundelen en zoeken naar alternatieven?

Samen met danskunstenaars uit de hele wereld wil Julidans een bijdrage leveren aan anders kijken, omdat we geloven dat kunst, en zeker de niet-talige dans, ons in staat stelt om dat te kunnen doen en mee te voelen en te denken met de ander. Wij geloven dat de scheppende kracht van de mens het uiteindelijk altijd zal winnen van de destructieve machten. Met het kwetsbare, creatieve en krachtige lichaam als instrument dat we met onze medemensen wereldwijd gemeen hebben, is dans bij uitstek de discipline die de condition humaine kan verbeelden, die ons kan verbinden, die hoop en troost kan geven.

Credits

Choreography, direction: Sabina Bočková & Johana Pocková
Creation and performance:  Aneta Bočková, Jitka Čechová, Michaela Dzurovčínová, Karolina Graca, Tereza Holubová, Tereza Krejčová, Eva Mora González, Monika Szpunar 
Live music: Lukáš Palán, Sára Vondrášková (Never Sol)
Dramaturgy: Viktor Černický 
Choreographic coaching: Peter Šavel
Set design and costumes: Vendula Tomšů
Light design: Eliška Kociánová
Technical support: Jan Tomšů
Production management: David Ostružár, Nela Frauenbergová
Graphic design Pavel Holomek

Produced by: POCKETART collective
Co-produced by: Tanec Praha festival (CZ), Julidans (NL), Sísmograf Olot (ESP) 
Supported by: Ministry of Cluture of the Czech Republic, Next Generation EU – National Recovery Plan, State Cluture Fund, Prague City Hall, SE.S.TA. – center for choreographic research, REZI.DANCE Komařice

Lees meer

Terug naar overzicht