Theater
Gedeelde Geschiedenis en Gezamenlijke Toekomst | Herdenkingsjaar slavernijverleden
Van 15 maart t/m 1 juli presenteert Podium Mozaïek de programmareeks ‘Gedeelde Geschiedenis en Gezamenlijke Toekomst’. Theatermaker/ kunstenaar Onias Landveld (Productiehuis WOSU) en Curator Hank van Bosstraten (Podium Mozaïek) hebben vier edities samengesteld waarin theatermakers, historici, schrijvers, journalisten, kunstenaars, curatoren en publiek elkaar inspireren door middel van discussies en performances over de bekende, maar vooral minder bekende en blijvende impact van kolonialisme, slavernij en roofkunst op onze samenleving. Vooraf aan elke editie vindt er een korte historische lezing plaats in de studio en na afloop van het theatrale programma in de theaterzaal volgt een informele nazit in de foyer met sfeervolle muziek en zoete en hartige snacks, speciaal geselecteerd door comedian Howard Komproe.
Programma
Op 15 maart trappen we af met de eerste editie: ‘WAT IS VAN ONS EN WIE IS ONS?’. Samen met Martine Gosselink, directeur van het Mauritshuis en historicus Karwan Fatah-Black gaan we in gesprek over ‘Roofkunst’. En met de veelzijdige redacteur Diahann Van van de Vijver en journalist en schrijver Tineke Bennema onderzoeken we het thema ‘Intergenerationeel trauma’. De panelgesprekken worden omlijst met een column door curator Hank van Bosstraten en een spoken word optreden door rapper en producer Pete Philly. Het programma sluit af met een muzikale performance door neo-soul zangeres Kris Berry. Deze avond wordt gehost door woordkunstenaar Onias Landveld. Na afloop kan iedereen met elkaar napraten in de foyer, met op de achtergrond live DJ/muziek.
Op 3 mei presenteren we de tweede editie: ‘MEER DAN MAX HAVELAAR’. Centraal staat het thema ‘slavernij in de Oost’. Schrijver Thom Hoffman geeft vooraf aan het zaalprogramma een korte lezing in de studio over literatuurbronnen over ‘slavernij in de Oost’. Schrijver en muzikant Robin Block opent het programma in de zaal met een poetry soundscape, daarna gaan onderzoeksjournalist en documentairemaker Griselda Molemans en activist en journalist Julia Jouwe in gesprek over ‘Nederland en de Oost’. Historicus en onderzoeker Esther Captain en Thom Hoffman bespreken ‘Kolonialisme versus Slavernij’ en er is spoken word door dichter Elisa Lo-A-Njoe. Woordkunstenaar Onias Landveld verzorgt een column en zangeres Jessica Manuputty sluit het programma af met muziek. Deze avond wordt gehost door curator Hank van Bosstraten. Na afloop volgt nog een swingende nazit in de foyer met warme RnB/Soul tunes door DJ GIBA.
In de aanloop naar de Keti Koti viering organiseren we op 30 juni de derde editie: ‘WIE IS ORANJE, WIE NIET?’. Singer-Songwriter Shishani opent de avond met een muzikale performance en theatermaker Kim Aikman speelt samen met theatermaker Geoffri Bel een fragment uit de voorstelling Kot Abra (De Oversteek). Daarna gaan we, met speciale aandacht voor de Surinaamse en Caribische perspectieven, samen met kunstenaar Rossel Chaslie, Kim Aikman, comedian Howard Komproe en Shishani in gesprek over de sterke familiebanden, de functie van kunst en muziek, waarbij ook de band met Afrika tot uitdrukking zal komen. Hoe complex is het verleden? Hoe geven we een gezicht aan voorouderlijke ervaringen? Deze avond wordt gehost door woordkunstenaar Onias Landveld. Na afloop kan er in de foyer worden nagepraat en draait DJ Lovesupreme HipHop beats.
VOORUITKIJKEN NAAR EEN GEDEELDE GESCHIEDENIS
Op 1 juli vieren we Keti Koti met de vierde editie: ‘VOORUITKIJKEN NAAR EEN GEDEELDE GESCHIEDENIS’. Met het verleden in het achterhoofd werpen we met dit programma een blik vooruit. In het licht van ieders eigen familiegeschiedenis onderzoeken we samen met singer-songwriter Bahghi, creatief ondernemer Gordon Sana, historisch onderzoeker Maurice San A Jong en spoken word artiest Chanty Louis hoe het Nederlanderschap een rol speelt in het eigen leven nu en in de toekomst. Met een lezing door cultuurhistoricus Nancy Jouwe, een column door curator Hank van Bosstraten en optredens door Bahghi en Chanty Louis. Deze avond wordt gehost door theatermaker/kunstenaar Onias Landveld. Na afloop kan het publiek napraten in de foyer, waar Bahghi sfeervolle jazzy sounds zal draaien. Er mag ook gedanst worden!
Het programma 'Gedeelde Geschiedenis, Gezamenlijke Toekomst' is samengesteld door gastcurator Onias Landveld van Productiehuis WOSU i.s.m. Podium Mozaïek. Met deze reeks wil Podium Mozaïek samen met Productiehuis WOSU, ruimte scheppen voor bezinning en reflectie. In het verlengde van de vier edities wordt er een podcast serie ontwikkeld en een zine uitgebracht. Houd onze website in de gaten voor up to date programmering en achtergrondinformatie over de thema’s en gasten.
Dit programma is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam en het Mondriaan Fonds.
In de media
Westkrant | Hoe kolonialisme en slavernij onze samenleving veranderd | Door Patricia Jacob | 11 maart 2024
Radio Oras | Curator Hank van Bosstraten te gast bij Patulele | 21 april 2024
MOZA | Meer dan Max Havelaar (2e editie) | 23 april 2024
Molukse uurtje | Aankondiging 'Samen in gesprek over slavernij in de Oost' - (minuut 32) | 23 april 2024
Culturele Agenda | Gedeelde Geschiedenis en Gezamenlijke Toekomst | 14 juni 2024
Parool Weekend tips | Wie is oranje, wie niet? | 27 juni 2024
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte gehouden worden?
Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!