Theater

filter

Filter op:


Genre
ComedyMuziektheaterMuziekGastprogrammeringDansTheaterBeeldende kunstKindervoorstellingFilm

Datum


Toon alles
Maand
junijuliseptember

Serie
#female gazeJULIDANSJulidans
Filter(s):
Binnenkort in Podium Mozaïek
Prijzen voor deze voorstelling:
Normaal (incl. consumptiedrankje)
17.50
Studentenkorting/CJP/CKV (incl. consumptie) Vrije plaatskeuze
12.50
Met Stadspas/ 65+ (incl. consumptie)
15.50


Julidans + Context Talk

Julidans: The Power (of) the Fragile (NL Première)
Mohamed Toukabri (TU)

vr 15 jul '22 , 21:00
Dans
Theaterzaal

Een aangrijpend duet van moeder en zoon over elkaar dragen en gedragen worden

*Na deze voorstelling volgt een verdiepend gesprek met de makers en is er de mogelijkeid voor het publiek om vragen te stellen.  Moderator: Jordi Ribot Thunnissen.  

 

Een intiemer en tederder duet zul je niet snel zien. In The Power (of) The Fragile danst de Vlaams-Tunesische Mohamed Toukabri samen met zijn moeder Mimouna Latifa Khamessi. We zien hun relatie gespiegeld in twee bewegende lichamen. Uit welke vormen kan de ‘meest archetypische aller relaties’ bestaan? En wat zijn de dromen en verlangens die daaruit voortkomen? 

Lees minder

The Power (of) The Fragile is een ontmoeting tussen twee lichamen: het ene jonger, krachtig en vitaal, het andere ouder en fragiel. Maar het is ook een ontmoeting tussen twee werelden. Moeder Latifa heeft er altijd van gedroomd om danseres te worden, Mohamed heeft wél de mogelijkheid gekregen van dans zijn beroep te maken. In Toukabri’s eerste solo uit 2019, The Upside Down Man, zagen we Latifa al op video vanuit haar huiskamer in Tunis uit haar dak gaan op de discobeats van de Bee Gees. Toen Toukabri vorig jaar de Belgische nationaliteit kreeg, kon ze eindelijk met een visum naar hem toe komen. Na lange tijd van elkaar gescheiden te zijn geweest, vinden zoon en moeder elkaar nu terug op het podium.

**lees verder**

De voorstelling is een verzameling beelden, associaties en reflecties over de vormen die de relatie tussen moeder en zoon kan aannemen. Fysiek uitgangspunt voor de choreografie is de notie van ‘gewicht’: gewicht dragen, in evenwicht brengen, positioneren. Toukabri draagt zijn moeder in zijn armen, zoals hij ooit als kind in haar armen lag. En in zekere zin draagt zij hem nog steeds – als de moeder die hem het leven gaf, bij wie hij is weggegaan om zijn dromen na te jagen, maar bij wie het ook altijd weer als thuiskomen voelt.

De moeder wordt in The Power (of) The Fragile opgevoerd als metafoor voor geborgenheid. In een klanklandschap dat verwijst naar de natuur, religieuze plaatsen, mythologische figuren en het heelal, transformeren de lichamen van moeder en zoon voortdurend. Het toneel wordt een plek waar herinneringen een nieuwe betekenis krijgen en een mogelijke nieuwe toekomst wordt gevormd. The Power (of) The Fragile is, naar eigen zeggen van de jonge choreograaf, ‘een pamflet voor het recht om te gaan waarheen we maar willen’.

‘We hebben de neiging om het hart van het verstand te scheiden, het mannelijke van het vrouwelijke... Maar weet je, tussen geboorte en dood, daar wordt het leven geleefd. In dat tussendoortje.’ - Mohamed Toukabri

 

 

Lees meerTerug naar overzicht