Theater

JULIDANS: DARKMATTER Context Talk

di. 5 juli 2022

Hoe zou de wereld eruitzien als er geen kolonisatie had bestaan? In D̶A̶R̶K̶MATTER weken Cherish Menzo en Camilo Mejía Cortés hun lichaam los uit vastgeroeste patronen en vooroordelen, en gaan ze op zoek naar een nieuwe, futuristische omgeving: het D̶A̶R̶K̶MATTER-universum. De voorstelling DARKMATTER is van 8 t/m 10 julie te zijn in Podium Mozaïek. Na afloop van de voorstelling op zondag 10 juli, organiseert Julidans een verdiepend gesprek waarin drie gasten vanuit hun eigen artistieke praktijk reflecteren op de performance van Cherish Menzo. Lees hieronder meer!

Onder leiding van Stephanie Afrifa zullen Aqueene Wilson en Mathieu Charles het gesprek openen over thema’s die DARKMATTER voor het voetlicht brengt. Denk bijvoorbeeld aan de esthetiek van afrofuturisme, aan zwarte lichamen binnen de hedendaagse danswereld, aan het bevragen van een westerse tijdsbeleving of aan het zien van de schoonheid in het duistere. De drie makers zullen via hun eigen kunstpraktijk de voorstelling die net gezien is beschouwen. Cherish Menzo zal later ook aanschuiven om deel te nemen aan het gesprek.

Over de gasten

Stephanie Afrifa is presentator, schrijver en creatief ondernemer. In het kader van het NITE Hotel, een virtueel theater platform, creëerde Stephanie Celestial Space: een digitale tentoonstelling waarin op een kunstzinnige manier een plek wordt gecreëerd waar zwarte vrouwen met elkaar in gesprek kunnen gaan. Stephanie zal het gesprek over DARKMATTER modereren en ook vanuit haar eigen onderzoek naar safe spaces voor zwarte vrouwen reflecteren op de thema’s van de voorstelling.

Aqueene Wilson is een creatieve ondernemer, autodidacte fotografe, fellow bij Kunstinstituut Melly en Caribisch kind. Met het menselijk lichaam als haar meest voorkomende onderwerp en haar achtergrond in dans, verkent en staat ze bekend om het documenteren van het (gekleurde) lichaam door een kwetsbare lens. Ze vertaalde haar scriptie over het gebrek aan zwarte dansers in hedendaagse culturele instellingen naar de online docu-serie: Where are the black bodies dancing? Het eerste deel van deze serie zal te zien zijn in de foyer van Podium Mozaïek, voorafgaand en na afloop van DARKMATTER.

Mathieu Charles is een Vlaamse dramaturg en theatermaker met een achtergrond in spoken word en rap. Ook is hij actief als organisator, schrijver en workshopgever, waarin hij zich focust op inclusie, anti-kolonisatie en intersectionaliteit. Hij werkt voornamelijk rond beeldvorming -en discoursanalyse, pluriversele dekolonisaties, diaspora futurismes en culturele archieven.

 

Datum: Zondag 10 juli

Tijd: Na afloop van de voorstelling - rond 16.30/16.40

Locatie: Studio van Podium Mozaïek

Reserveren is niet nodig

Voor kaarten en meer informatie over de voorstelling Darkmatter, klik hier!

Gepost door: Podium Mozaïek

Terug naar overzicht