Theater

filter

Filter op:


Genre
WorkshopsKindervoorstellingTheaterMuziekBeeldende kunstStorytelling, KookshowFilmDocu-theaterTalentenpodiumDansComedyGastprogrammeringStorytellingMultidisciplinairKindervoorstelling, Beeldend theaterMuziektheaterBeeldend theaterMultidisciplinair theater

Datum


Toon alles
Filter(s):
Binnenkort in Podium Mozaïek
Prijzen voor deze voorstelling:
Normaal
20.00
Met Stadspas
17.50


Marmoucha - Kinderen van Al-Andalus
Nieuwe muziekvoorstelling van Marmoucha

za 21 mei '22 , 20:00
Theaterzaal

Marmoucha presenteert in samenwerking met Bridge2Connect het programma, “Arabo- Andalusische muziek uit het verloren paradijs in Marokko”. De voorstelling is geïnspireerd door het boek Children of Al-Andalus: A Lost Paradise in Morocco.
De muziek is genoemd naar Al Andalus, de Arabische naam voor Zuid-Spanje dat eeuwenlang geregeerd werd door islamitische dynastieën, bekend als de periode van de Moorse overheersing van Spanje (Al-Andalus), de Kruistochten en de Reconquista. Andalusische muziek kent een traditie in Marokko die nog altijd springlevend is. Ze weerspiegelt een diepe en eeuwenlange verbondenheid uit het leven en de cultuur van Andalusische moslims en joden in Marokko.
Deze beschaving kende een ongekende intellectuele, culturele en artistieke bloei, met uitgesproken culturele uitwisselingen tussen de drie geloofsgemeenschappen: joden, christenen en moslims.
Al Andalus staat bekend om zijn relatieve religieuze tolerantie en een bloeitijd van de kunsten en wetenschappen. De islamitische cultuur heeft een brug geslagen tussen de oudheid en de Europese Renaissance en er was sprake van een lange traditie van harmonieus samenleven aan beide kanten van de Middellandse Zee.
Na de christelijke herovering van Spanje in 1492 vluchtten de meeste joden en moslims naar Noord-Afrika en namen de Andalusische muziekcultuur mee. In landen als Marokko, Algerije en Tunesië brachten zij dit genre verder tot ontwikkeling.
Zoals bekend in de traditie van de Andalusische muziek, hebben improvisatie en samenspel eeuwenlang de toon gezet voor de ontwikkeling en vernieuwing van de Andalusische traditie.
Het Marmoucha Orchestra, bekend om haar geweldige combinatie van oosterse en westerse tradities, reist langs Andalusische klassieke stukken zoals Mouwachahat, Twichiya Rasd Al-Dayl, Nouba Al Istihlal, Nouba Hijaz Al Kabir en verschillende soorten flamenco met nieuwe arrangementen, nieuwe instrumentatie en een nieuw geluid dat nog niet in Nederland te horen is. Op deze wijze wordt nieuwe spannende muziek gecreëerd.

De werken worden uitgevoerd door de musici van het Marmoucha Orchestra, de Spaanse flamencozangeres Montse Cortés en de Marokkaanse zangeres Abir El Abed.
Montse Cortés is een icoon uit de flamenco. Ze trad o.a. op met Sara Baras en Paco de Lucía en is genomineerd voor de Latin Grammy Awards. Abir El Abed is een jonge zangeres uit Marokko en een van de weinige artiesten die de Arabisch-Andalusische muzikale erfenis meedraagt. Zij komt het concert met haar kleurrijke, krachtige en tegelijkertijd zachte stem verrijken. Het Marmoucha Orchestra bestaat uit bevlogen musici met een passie voor muziek en de diversiteit in muzikale talen, stijlen en tradities van Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Middellandse Zee.

De avond wordt gehost door Rick Leeuwestein en Hicham Ghalbane, de schrijvers van het boek “Children of Al-Andalus”.

Gastmuzikanten:
Abir El Abed - zang
Montse Cortés – zang
Maurice Leenaars – flamencogitaar

Marmoucha Orchestra:
Mohamed Ahaddaf - ûd
Avishai Darash - piano
Emad Ghajjou - darbuka
Udo Demandt - slagwerkinstrumenten
Daniele Capucci - contrabas
Oene van Geel - altviool
Aleksandra Kaspera - chello
Maria Cristina González - fluit
Maripepa Contreras – hobo

Boek Children of Al-Andalus
Bestel het boek via: https://www.childrenofandalus.com/shop

Terug naar overzicht