Theater

filter

Filter op:


Genre
TheaterOpen StageComedyMuziektheaterStorytellingKindervoorstelling, MuziektheaterDocumentaireBeeldende kunstGastprogrammering, Multidisciplinair theaterGastprogrammeringKindervoorstellingDansMultidisciplinairFilmSpoken WordBeeldend theaterMultidisciplinair theater

Datum


Toon alles
Maand
aprilmeijunijulioktober

Serie
#female gazeHerdenkingsjaar SlavernijverledenTheater na de DamLanter & FanterBevrijdingsdag
Filter(s):
Binnenkort in Podium Mozaïek
Prijzen voor deze voorstelling:
Normaal
5.00


voorstelling & maaltijd

Theater voor Keti Koti
Zaïre Krieger & OTION + Free Heri Heri

vr 1 jul '22 , 19:00
Spoken Word, Muziek
Theaterzaal

Free Heri Heri in combinatie met voorstelling in onze theaterzaal

Bij Podium Mozaïek kunt u vanavond in de theaterzaal een programma bijwonen: Spoken Word dichter Zaïre Krieger & MC, singer-songwriter, spoken word-artiest en danser/choreograaf OTION presenteren een speciaal een mix van muziek, spoken word en theater. Tijdens het programma wordt Heri Heri geserveerd i.s.m. Kip Republic. 

Op 1 juli is de herdenking van het slavernijverleden. Om die reden introduceerde KIP Republic in 2020 Free Heri Heri For All; een initiatief waarbij op verschillende locaties in Amsterdam 4000 heri heri maaltijden gratis werden uitgedeeld. Dit jaar zal KIP Republic op 1 Juli 11.000 Heri Heri’s uitdelen op verschillende plekken in de stad. 

Geïnspireerd door de Black Lives Matter Movement bedachten initiatiefnemers Ira en Ayra Kip dat juist nu het nodig is de samenleving te verenigen. Free Heri Heri For All wordt een movement dat de samenleving bij elkaar brengt en duizenden mensen uitnodigt om Heri Heri te eten; een gerecht dat symbool is voor het eten dat door tot slaaf gemaakten werd genuttigt op de plantages.

Free Heri Heri for All is een groot succes en bevestigt dat Amsterdam niet alleen behoefte heeft aan saamhorigheid en gemeenschap, maar ook dat het thema “slavernij” wat vaak gevoelig ligt, door het delen van een maaltijd ook open en verbindende gesprekken oplevert.

Theater voor Keti Koti
Bij Podium Mozaïek vieren we Keti Koti en herdenken we ons slavernijverleden met muziek, poëzie en eten. In samenwerking met Kip Republic serveren we aan grote tafels in onze theaterzaal honderd porties Heri Heri en er zijn optredens van Zaïre Krieger & OTION. OTION en Zaïre reflecteren op hun reis van opwaartse mobiliteit in een post koloniale maatschappij als geëmancipeerde nazaten van Afrikanen tot slaaf gemaakt in Suriname. 

Over Zaïre Krieger
Zaïre Krieger is afgestudeerd in Internationaal Recht, Journalist bij onder andere Dipsaus, Oneworld de VARAGids en Vice, en als Spoken Word artiest te horen geweest in het Van Gogh Museum, TEDxAmsterdamWomen en winnares van een Spoken Award in 2019. In 2020 vertaalde ze Amanda Gorman's inaugurale gedicht 'The Hill we Climb' tot een exclusieve tweetalige versie. Zaïre is ook mede-organisator van de BLM demonstraties in 2020, en strijd met woorden, kunst, essays en activisme voor een betere, inclusievere wereld. 

Over OTION
OTION (ocean) is een MC, singer/songwriter, poëet en danser van Amsterdamse bodem. Hij creëert geïnspireerd door hip hop, neo-soul, en al het ritmische en spirituele wat hem verbindt met zijn Afro-Surinaamse roots. Zijn live performances zijn een mix van afro/neo-soul loopstation soundscapes waarmee hij songs, spoken word poetry, rap en dans op een vloeiende manier verbindt.  

Over het gerecht
De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpans gerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbind met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht wat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.

Over Free Heri Heri For All
Free Heri Heri For All is een landelijk initiatief waarmee KIP Republic 1 juli 1863, de dag van de afschaffing van de Slavernij op eigentijdse en verbindende wijze herdenkt en viert. Deze dag staat binnen het Koninkrijk ook wel bekend als Keti Koti, Dia Di Lucha Pa Libertat en Emancipation Day.

Over Keti Koti
Op 1 juli 1863 werd -  op papier -  de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam formeel een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij in die kolonies. Tot slaaf gemaakten vielen echter volgens de wet die de afschaffing regelde na deze datum nog tien jaar onder 'toezigt van den Staat'. Dat betekende dat ze gedwongen werden om gedurende die tijd nog steeds op de plantages te blijven werken. Tot 1873 dus. De feestdag ter viering van de afschaffing is Keti Koti. Deze naam stamt uit het Sranantongo en betekent ‘Ketenen Gebroken’. 

Artwork: Lyne Lucien

LET OP! In de Heri Heri maaltijd zit vis en ei en de maaltijd kan sporen bevatten van noten, gluten en/of lactose. Er kan geen rekening worden gehouden met allergieën of dieetwensen.

Terug naar overzicht