Programma

Filter op:


Datum


Toon alles
Maand


Filter(s):
Prijzen voor deze voorstelling:
voorstelling & maaltijd bestel

Theater voor Keti Koti
Zaïre Krieger & OTION + Free Heri Heri

vr 1 jul '22 - 19:00
Theaterzaal

Free Heri Heri in combinatie met voorstelling in onze theaterzaal

Op 1 juli is de herdenking van het slavernijverleden. Om die reden introduceert KIP Republic in 2020 Free Heri Heri For All; een initiatief waarbij op verschillende locaties in Amsterdam 4000 heri heri maaltijden gratis werden uitgedeeld. Dit jaar zal KIP Republic op 1 Juli 11.000 Heri Heri’s uitdelen en ook Podium Mozaïek is locatie voor Free Heri Heri For All. Spoken Word dichter Zaïre Krieger & MC, singer-songwriter, spoken word-artiest en danser/choreograaf OTION presenteren een speciaal ontwikkeld programma.

Geïnspireerd door de Black Lives Matter Movement bedachten initiatiefnemers Ira en Ayra Kip dat juist nu het nodig is de samenleving te verenigen. Free Heri Heri For All wordt een movement dat de samenleving bij elkaar brengt en duizenden mensen uitnodigt om Heri Heri te eten; een gerecht dat symbool is voor het eten dat door tot slaaf gemaakten werd genuttigt op de plantages.

Free Heri Heri for All is een groot succes en bevestigt dat Amsterdam niet alleen behoefte heeft aan saamhorigheid en gemeenschap, maar ook dat het thema “slavernij” wat vaak gevoelig ligt, door het delen van een maaltijd ook open en verbindende gesprekken oplevert.

Theater voor Keti Koti
Bij Podium Mozaïek vieren we Keti Koti en herdenken we ons slavernijverleden met muziek, poëzie en eten. In samenwerking met Kip Republic serveren we aan grote tafels in onze theaterzaal honderd porties Heri Heri en er zijn optredens van Zaïre Krieger & OTION. Speciaal voor deze avond hebben zij de handen ineen geslagen. 

Over het gerecht
De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpans gerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbind met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht wat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.

Over Free Heri Heri For All
Free Heri Heri For All is een landelijk initiatief waarmee KIP Republic 1 juli 1863, de dag van de afschaffing van de Slavernij op eigentijdse en verbindende wijze herdenkt en viert. Deze dag staat binnen het Koninkrijk ook wel bekend als Keti Koti, Dia Di Lucha Pa Libertat en Emancipation Day.

Over Keti Koti
Op 1 juli 1863 werd -  op papier -  de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam formeel een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij in die kolonies. Tot slaaf gemaakten vielen echter volgens de wet die de afschaffing regelde na deze datum nog tien jaar onder 'toezigt van den Staat'. Dat betekende dat ze gedwongen werden om gedurende die tijd nog steeds op de plantages te blijven werken. Tot 1873 dus. De feestdag ter viering van de afschaffing is Keti Koti. Deze naam stamt uit het Sranantongo en betekent ‘Ketenen Gebroken’. 

Artwork: Lyne Lucien

LET OP! In de Heri Heri maaltijd zit vis en ei en de maaltijd kan sporen bevatten van noten, gluten en/of lactose. Er kan geen rekening worden gehouden met allergieën of dieetwensen.

< Lees minder

Lees meer

Terug naar overzicht