Theater

filter

Filter op:


Genre
MultidisciplinairStorytellingDansMuziekKindervoorstellingMuziektheaterTheaterComedyKindervoorstelling, Beeldend theaterPerformanceBeeldend theater

Datum


Toon alles
Maand
decemberjanuarifebruarimaartaprilmeijuni

Serie
#female gazeMozaïek Kids
Filter(s):
Binnenkort in Podium Mozaïek
Prijzen voor deze voorstelling:
Normaal
12.00
Met Stadspas
10.00


RRREURING

Het Gegeven Paard
Benzokarim, Zeinab El Bouni en Daniëlle Zawadi

do 16 feb '23 , 20:30
Spoken Word, Nieuwe Makers
Theaterzaal

Hoelang houd je het uit zonder koffie? Wifi? Dierbaren?

In een samenleving waar burn-outs worden ingepland, waar keuzestress geen keuze is en mental health een hashtag, is een plotselinge pauzeknop op alles misschien wel de record-scratch die je nodig hebt. Zie je het voor je: Een time-out hoekje zonder bereik. Gedeeld met andere die net zo het resultaat zijn van de inmiddels gecreëerde manier van bewegen. Wat zijn vragen waar je dan niet meer omheen kunt? Wat zijn gewoontes die wegvallen? Hoelang houd je het uit zonder koffie? Wifi? Dierbaren? Zeinab El Bouni, Benzokarim en Daniëlle Zawadi worden in het diepe gegooid wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten.

Als performende schrijvers is het voor het drietal een eer om op deze manier voor het eerst samen te komen. Met Het Gegeven Paard combineren ze hun passie voor schrijven, spoken word, theater en meertaligheid. Tijdens het maakproces stond de ruimte voor het experiment centraal. Betekenend dat ideëen voor het eerst uitgeprobeerd mogen worden, onderzocht worden en een plek krijgen op het podium. 

Met schrijf en podium stijlen die omschreven worden als beeldend, ontroerend, ritmisch en volhardend komen ze samen. Maak kennis met een makerschap, waar noodzaak en taboedoorbreking onmisbaar is. 

Credits
Tekst: Zeinab El Bouni, Benzokarim, Daniëlle Zawadi
Spel/Regie: Dorothy Blokland
Productie: Podium Mozaïek

Zeinab El Bouni
Zeinab El Bouni, 1990, debuteerde in 2018, samen met 5 andere dichters, met “En ze leefde
nog”, bij uitgeverij Rorschach. Een bundel vol onuitgesproken gedachten en ingeslikte woorden over opgroeien als vrouw in een land dat zich niet bewust is van haar eigen vooroordelen. De verhalen van Zeinab staan overigens niet alleen op schrift; ze geeft haar
voordrachten op diverse podia door het hele land.

Zij was genomineerd voor Amsterdamprijs voor de Kunst 2021. In alles wat ze doet en schrijft, probeert ze een boodschap in te verwerken. Haar teksten hebben een diepere laag die je enkel voelt als je goed luistert. Ze is zich inmiddels ervan bewust dat ze een voorbeeldfiguur is. Haar streven is om die rol te vervullen door onderwerpen aan te kaarten waar we het liever niet over willen hebben. Door te laten zien dat het kiezen voor het  onbekende er ook mag zijn. Het is inmiddels het onbekende voor een ander, wat heel dichtbij kan voelen voor jezelf.

Zij heeft het gevonden in woorden die zinnen worden en verhalen vormen. Verhalen die
jarenlang doorverteld kunnen worden opdat zij ervan kunnen leren. Zeinab is geboren in Nederland en in Marokko opgegroeid tot haar zevende levensjaar. Dat maakt Nederlands haar tweede taal; iets waar ze zich tot voor kort niet van bewust was. Ze koestert een liefde voor Arabische poëzie, en haar dromen vinden plaats in haar ouderlijk huis in Casablanca.

Benzokarim
Benzokarim (1996) is een Spokenword artiest en dichter. Karim ontroert al nog voordat hij heeft gesproken. Zijn aanwezigheid spreekt. Zijn voordrachten zijn muzikaal, ritmisch, dynamisch en doorleefd van emoties zoals alleen hij deze kan verwoorden. 

Hij heeft een thuis gevonden in zowel het gesproken als het geschreven woord. Taal is voor hem een activistische en poëtische daad. In 2022 was hij onderdeel van het Letterenfonds’ Slow Writing lab, en won hij de El Hizjra literatuurprijs (Poëzie). Verder is hij Coach bij Poetry Circle en redacteur bij Mensen Zeggen Dingen. 

Naast het optreden op verschillende podia zoals Lowlands, Crossing Border festival, Read My World en Opera Forward Festival, is hij  op 18 november gedebuteerd met zijn dichtbundel ‘El Ghorba’. Een bundel waar gesprekken met zijn vader en het herdenken van zijn moeder centraal staan.

Daniëlle Zawadi
Daniëlle Zawadi (1999) schrijft proza en treedt op met spoken word. Haar verhalen gaan veelal over wat het betekent om jong te zijn in Nederland als iemand van de tweede generatie: geboren in de Democratische Republiek Congo maar opgegroeid in Nederland.

In haar werk kaart Zawadi haar bi-culturele achtergrond aan. Ze heeft het over vriendschap en hoe de definitie daarvan verandert des te ouder ze wordt. Als iemand die onderdeel uitmaakt van GenZ ziet ze in haar schrijven de kans om haar belevingswereld vast te leggen als een foto; één waarin andere zich ook in herkennen doormiddel van woordkeuzes die naast het Nederlands, ook Frans en Engels betreffen.

Wegens haar passie voor schrijven initieerde Zawadi een platform voor woordkunst in Den Haag: Het Zwarte Schaap. Verder was zij deelnemer van het Letterenfonds' Slow Writing Lab, won ze tijdens de 1st Queer & Feminist Poetry Awards de Black Indigenous People of Color Voice Award in 2020. Ze ging in 2022 mee met het Das Mag schrijverkamp. In 2022 stond zij op de 39e Nacht van de Poëzie. Momenteel is zij coach van Poetry Circle 070.

Daarnaast doet Zawadi vrijwilligerswerk bij Centrum 1622, Love Your Mind een project over de mentale gezondheid bij jongeren in Den Haag. Door haar betrokkenheid in de stad, mocht ze voor Het Haags Verhaal fotoboek een essay schrijven over makerschap in Den Haag. Tijdens de presentatie van dit boek droeg ze spoken word voor aan Hare Majesteit de Koningin Máxima.
 

Check RRREURING.NL voor uitgebreide foto- en videoportretten van alle RRReuringmakers. 



Terug naar overzicht