Theater

filter

Filter op:


Genre
TheaterOpen StageComedyMuziektheaterStorytellingKindervoorstelling, MuziektheaterDocumentaireBeeldende kunstGastprogrammering, Multidisciplinair theaterGastprogrammeringKindervoorstellingDansMultidisciplinairFilmSpoken WordBeeldend theaterMultidisciplinair theater

Datum


Toon alles
Maand
aprilmeijunijulioktober

Serie
#female gazeHerdenkingsjaar SlavernijverledenTheater na de DamLanter & FanterBevrijdingsdag
Filter(s):
Binnenkort in Podium Mozaïek
Prijzen voor deze voorstelling:
Normaal (incl. consumptie)
22.00
Met Stadspas/ 65+ (incl. consumptie)
20.00
Studentenkorting/CJP/CKV (incl. consumptie)
17.00


#female gaze

Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder, de slavin
Izaline Calister

vr 2 feb '24 , 20:30
Muziek, Multidisciplinair theater
Theaterzaal

Persoonlijke voorstelling vol vurige en ontroerende muziek en filmfragmenten 

Sinds 2010 wordt Tula, de leider van de grootste opstand van tot slaaf gemaakten, geëerd als nationale held van Curaçao. De revolte in 1795 werd hardhandig neergeslagen. Tula kreeg de doodstraf. Daarna was het lange tijd taboe om hem te herdenken. Op uitnodiging van de NPO verwerken Izaline Calister en Thijs Borsten de geschiedenis van Tula in een documentaire over het slavernijverleden op Curaçao. 

Izaline Calister: ‘In 2023 vieren we dat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft. Mijn overgrootmoeder Juliet (1836-1875) heeft alles meegemaakt: de slavernij én de afschaffing daarvan. Met behulp van de documentaire over Tula, brengt Izaline Juliet tot leven in een persoonlijke, muzikale voorstelling. Met film, vurige en ontroerende muziek verbindt ze het verleden met het heden en viert ze de toekomst.

★★★★☆ de Volkskrant
‘Tula & Juliet’ is een viering van het doorzettingsvermogen van de Antilliaanse tot slaafgemaakten, waaruit zowel de eilanders als niet-eilanders kunnen putten. Haar charme en ongeforceerde humor stellen je op je gemak en als verhalenverteller creëert ze onverwachte saamhorigheid onder haar toeschouwers, door ze samen te laten zwijgen, zingen en dansen.’ 

'De liederen zijn prachtig, betekenisvol en bij tijd en wijle diep ontroerend. Met haar prachtige stem die je uit duizenden herkent voert Calister je moeiteloos mee van de ene gemoedstoestand in de andere. Behalve de begenadigd zangeres die ze is bezit ze begenadigde acteerkwaliteiten die deze voorstelling vereist. Dat draagt belangrijk bij dat het verhaal bij je binnenkomt. Het stuk inspireert.'  Theaterkrant 

Randprogrammering
Nagesprek: o.l.v. moderator Hank van Bosstraten: publiek, Izaline Calister en speciale gasten gaan dieper in op persoonlijke verhalen binnen dit thema en de impact van het verleden op hun leven in het hier en nu. Speciale gasten: Carmen Fernald (hoofdredacteur Caribische redactie NTR) en Marisa Monsanto (voorzitter Theater voor Keti Koti).

De randprogrammering maakt onderdeel van onze programmalijn Herdenkinsgjaar Slavernijverleden: in gesprek over onze gedeelde geschiedenis. 

Lees minder

Credits 
Izaline Calister: tekst, zang
Ed Verhoeff: gitaar
Ilja Reijngoud: trombone, toetsen
Roël Calister: percussie
regie: Leoni Jansen

Izaline Calister was eerder te zien in Het eiland van mijn vader (met Thijs Borsten), Tula Herdenkingsconcert in ITA, Porgy and Bess, Barricade, Geen liefde zonder vrijheid (i.s.m. het Volksoperahuis) en Het 5 mei-Koninkrijksconcert in Carré.

Over Izaline Calister schreef: 
NRC: ‘Deze tumba-koningin zong meeslepend Antiliaanse liederen, sommige gecomponeerd door Statius Muller. Ze voegde er jazz en salsa bij, liep zoals altijd op blote voeten en maakte zo de ode aan de Chopin van Curaçao gloedvol’.
Jazzism: ‘Rillingen over de rug, kippenvel en opwellende tranen…Haar stem klinkt als een mix van Billie Holiday en Cesaria Evora. Haar performance is ontwapenend, met grote armgebaren, eerlijk en nooit ongeloofwaardig. Soms wekt ze zelfs de schijn dat ze een slokje op heeft en elk moment in lachen kan uitbarsten, of huilen, om dan weer, flirtend met het publiek en de musici hard uit te halen, of juist te fluisteren.’ 

Lees meer

Terug naar overzicht