Theater

filter

Filter op:


Genre
ComedyBeeldende kunstDansWandelvoorstelling, DansTheaterMuziekDocu-theaterTalentenpodiumGastprogrammeringKindervoorstellingStorytellingMultidisciplinairKindervoorstelling, Beeldend theaterMuziektheaterMultidisciplinair theaterFilmBeeldend theater

Datum


Toon alles
Maand
junijuliseptemberoktobernovemberdecemberjanuarifebruarimaartaprilmei

Serie
Herdenkingsjaar SlavernijverledenJulidansMozaïek Kids#female gaze
Filter(s):
Binnenkort in Podium Mozaïek
Prijzen voor deze voorstelling:


Refresh Amsterdam #2 Vrijdenkersfestival

Edgelanders – Amsterdam on trial / Pt 2: The Hearing
Ehsan Fardjadniya & Raul Balai i.s.m. Pim Fischer & Souleyman

wo 25 okt '23 , 20:30
Theater
Theaterzaal

* Bij deze voorstelling is een tolk aanwezig die vanuit het Nederlands naar het Engels zal vertalen.

Binnen dit project van een doorlopende serie documentaire kunstwerken, wordt de structuur van een rechtszaak gebruikt om te bepalen of we nog steeds mensenrechten waarborgen. Voor zijn eerdere interactieve performance ‘Refugee on Trial’ (2019) baseerde Ehsan Fardjadniya zich op een daadwerkelijke asielzaak. Tijdens deze performance waren advocaten en een rechter de uitvoerende artiesten, en werden de toeschouwers uitgenodigd om kritisch na te denken over het label ‘vluchteling’. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een Afghaanse asielzoeker, toonden de performers wat er nodig is om erkend te worden als vluchteling en wie daarover beslist. In het geval van deze performance werd de uiteindelijke beslissing overgelaten aan het publiek.

Op basis van 'Refugee on Trial' creëerde Ehsan Fardjadniya zijn nieuwe performance 'Edgelanders - Amsterdam on trial' samen met beeldend kunstenaar Raul Balai a.k.a el bastardo. In dit tweede deel gaan Ehsan en Raul i.s.m. Pim Fischer, Souleyman en andere betrokkenen bewijslast verzamelen om te bepalen wat er is gebeurd met de belofte van menswaardige opvang van vluchtelingen. Door middel van verschillende presentatievormen zoals performance, installaties en film vindt er uitwisseling plaats met diverse stakeholders en inwoners van de stad, waaronder jongeren, ongedocumenteerden, politici en organisaties die betrokken zijn bij deze problematiek. Het betreft een langer lopend project met een expositie, performance en publieksprogramma. 

Lees minder

"Uit woede, extreme woede. Ik voelde me gedwongen om actie te ondernemen, anders zou ik geradicaliseerd zijn. Maar ik geloof niet dat ik daadwerkelijk iemand heb geholpen. Ik heb het gevoel dat alles verloren is." Dit is het antwoord van sociaal advocaat Pim Fischer op de vraag van Souleyman “Waarom heb je ons geholpen, Pim, toen we de Vluchtgarage kraakten?”

Pim is de advocaat die ooit een rechtszaak heeft aangespannen tegen de gemeente Amsterdam met betrekking tot de Bed, Bad, Brood-regelingen (BBB). Pim merkt op dat bijna niemand op de hoogte is van de 4e B. Souleyman was lid van de 'WE ARE HERE'-groep die de Vluchtgarage kraakte in 2013. De omstandigheden in de Vluchtgarage waren extreem onmenselijk. Hierbij raakte Souleyman zelfs in een levensbedreigende situatie toen hij werd neergestoken. In 2021 benaderde Souleyman Ehsan Fardjadniya, met de vraag om samen te werken aan een theaterstuk om zijn verhaal te vertellen. Echter had Ehsan, die zelf naar Nederland vluchtte in 2000, Amsterdam al verruild voor Athene vanwege zijn doorlopende onderzoek als kunstenaar naar de situatie van vluchtelingen in Europa. Terwijl Ehsan zich in Athene bevindt, ontvangt hij een telefoontje van Raul, die hem uitnodigt om een project over vluchtelingen te ontwikkelen. Nu werken ze met z'n vieren samen aan het project "Edgelanders - Amsterdam on trial". 

Na de voorstelling volgt een nagesprek.

Lees meerTerug naar overzicht