Theater

filter

Filter op:


Genre
TheaterOpen StageComedyMuziektheaterStorytellingKindervoorstelling, MuziektheaterDocumentaireBeeldende kunstGastprogrammering, Multidisciplinair theaterGastprogrammeringKindervoorstellingDansMultidisciplinairFilmSpoken WordBeeldend theaterMultidisciplinair theater

Datum


Toon alles
Maand
aprilmeijunijulioktober

Serie
#female gazeHerdenkingsjaar SlavernijverledenTheater na de DamLanter & FanterBevrijdingsdag
Filter(s):
Binnenkort in Podium Mozaïek
Prijzen voor deze voorstelling:
Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Wat is van ons en wie is ons? | Herdenkingsjaar slavernijverleden - Editie 1
Met o.a. Pete Philly, Kris Berry, Martine Gosselink, Karwan Fatah-Black, Diahann Van van de Vijver & Tineke Bennema

vr 15 mrt '24 , 20:30
Theaterzaal

Samen in gesprek over ‘Roofkunst’ en ‘Intergenerationeel trauma’

Met o.a. te gast: Veelzijdig redacteur Diahann Van van de Vijver (panel), Curator Podium Mozaïek Hank van Bosstraten (column), historicus Karwan Fatah-Black (panel), zangeres Kris Berry (muziek), directeur Mauritshuis Martine Gosselink (panel), theatermaker/kunstenaar Onias Landveld (host), rapper en producer Pete Philly (muziek) en journalist Tineke Bennema (panel).

Van 15 maart t/m 1 juli presenteert Podium Mozaïek de programmareeks ‘Gedeelde Geschiedenis en Gezamenlijke Toekomst’. Theatermaker/ kunstenaar Onias Landveld (Productiehuis WOSU) en Curator Hank van Bosstraten (Podium Mozaïek) hebben vier edities samengesteld waarin theatermakers, historici, schrijvers, journalisten, kunstenaars, curatoren en publiek elkaar inspireren door middel van discussies en performances over de bekende, maar vooral minder bekende en blijvende impact van kolonialisme, slavernij en roofkunst op onze samenleving. Vooraf aan elke editie vindt er een korte historische lezing plaats in de studio en na afloop van het theatrale programma in de theaterzaal volgt een informele nazit in de foyer met sfeervolle muziek en zoete en hartige snacks, speciaal geselecteerd door comedian Howard Komproe.

Op 15 maart trappen we af met de eerste editie: ‘WAT IS VAN ONS EN WIE IS ONS?’. Samen met Martine Gosselink, directeur van het Mauritshuis en historicus Karwan Fatah-Black gaan we in gesprek over ‘Roofkunst’. Samen met de veelzijdige redacteur Diahann Van van de Vijver en journalist en schrijver Tineke Bennema onderzoeken we het thema ‘Intergenerationeel trauma’. De panelgesprekken worden omlijst met een column door curator Hank van Bosstraten en een spoken word optreden door rapper en producer Pete Philly. Het programma sluit af met een muzikale performance door Caribisch-Nederlandse neo-soul zangeres Kris Berry. Deze avond wordt gehost door woordkunstenaar Onias Landveld. Na afloop kan iedereen met elkaar napraten in de foyer waar DJ GIBA sfeervolle soul & RnB zal draaien. 

Bij het maken van de excuses voor het slavernijverleden sprak demissionair minister-president Mark Rutte over een komma in plaats van een punt. Je kunt ook zeggen, dat het geen kwestie is van schuldgevoel, maar van bewustwording. Dat excuses geen eindpunt is - laat staan het doel - en dat men bewust moet worden en zijn van dat bepaalde mechanismes en situaties in het Nederland van nu een direct gevolg is van het Nederland van toen. Neem het gegeven dat Nederland één van de meest welvarende landen ter wereld is. Hoe is die welvaart opgebouwd? Komt dat de enorme handelszin of heeft Nederland gewoon geprofiteerd van anderen?

Welke rol spelen het kolonialisme, roofkunst en slavenhandel daarin? Of meer in filosofische zin: wat is van ons en wie is ons?

In deze eerste editie van de reeks starten we met een overview: de gedeelde histories uit Nederland, de Oost en de West, de impact op de huidige generatie(s) en de specifieke aspecten op al deze invalshoeken. Insteek is de constatering dat het Herdenkingsjaar Slavernijverleden niet ‘geclaimd’ kan worden door één of enkele communities, maar dat het in een totaalperspectief gezien moet worden. Dat betekent dus ook, dat er in deze editie zaken aan de orde zullen komen, die in de rest van de reeks verder uitgediept zullen worden, zoals het Afrikaanse perspectief: niet alleen was een fort in het Ghanese Elmina lange tijd het epicentrum van de Nederlandse slavenhandel, ook werden veel tot slaaf gemaakten door Nederland naar de Kaapkolonie (Zuid-Afrika) vervoerd.

 

TIJDEN

Aanvang lezing: 19.40 uur

Einde lezing: 20.00 uur

Aanvang zaalprogramma : 20.30 uur

Pauze: 21.00 uur

Einde: 22.15 uur

 

PROGRAMMA (onder voorbehoud van wijzigingen)

Host: Theatermaker/ Kunstenaar Onias Landveld

Column: Curator Hank van Bosstraten

 

19.40 uur AANVANG STUDIO

19.40 uur – 20.00 uur (20 min) | Studio 1 Lezing Karwan Fatah-Black

20.30 uur AANVANG THEATERZAAL

20.30 uur – 21.15 uur ( 50 min) | Theaterzaal

  • Spoken word door rapper en producer Pete Philly
  • Panelgesprek ‘Roofkunst met o.a. directeur Mauritshuis Martine Gosselink en historicus Karwan Fatah-Black

21.15 uur – 21.30 uur (15 min)

PAUZE

21.30 uur – 22.20 uur (50 min) | Theaterzaal

  • Spoken word door rapper en producer Pete Philly
  • Panelgesprek ‘Intergenerationeel trauma’ met veelzijdig redacteur Dianne Van van de Vijver en journalist Tineke Bennema
  • Muziek door Caribisch-Nederlandse neo-soul zangeres Kris Berry

22.15 uur EINDE zaalprogramma

22.15 uur – 00.00 uur | Foyer

Afterparty met live DJ/muziek en informele gesprekstafels onder het genot van door Howard Komproe speciaal geselecteerde zoete en hartige snacks.

 

 

Meer over 'Geschiedenis, Gezamenlijke Toekomst' | Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Het programma 'Gedeelde Geschiedenis, Gezamenlijke Toekomst' is samengesteld door gastcurator Onias Landveld van Productiehuis WOSU i.s.m. Podium Mozaïek. Met deze reeks wil Podium Mozaïek samen met Productiehuis WOSU, ruimte scheppen voor bezinning en reflectie. In het verlengde van de vier edities wordt er een podcast serie ontwikkeld en een zine uitgebracht. Houd onze website in de gaten voor up to date programmering en achtergrondinformatie over de thema’s en gasten. 

 

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam en het Mondriaan Fonds.

 

 

 

Beeld:

‘Walraven 2 PH-KKH’- Stadsarchief Amsterdam

Beschrijving:

2-motorig sportvliegtuig "Walraven 2" (PH-KKH), ontworpen door Ir.L.Walraven bij aankomst van de eerste vlucht6 van Bandoeng (Indonesië) naar Schiphol op 27 september 1935. Vliegers: de heer C. Terluin (links) en de heer Khouw Khe Kien (rechts) worden gehuldigd door leden van de "Amsterdamse Aeroclub" en de "Nationale Luchtvaart School".

Terug naar overzicht