Theater
Kitten of Vluchteling?
Tina Farifteh
Wie staat bovenaan de empathieladder?
In het kader van Bevrijdingsdag presenteert Podium Mozaïek de documentaire Kitten of Vluchteling (met Engelse ondertiteling!) van Tina Farifteh. In de foyer speelt voorafgaand en na afloop van de vertoning Orchestre Partout en zal Maureen Ghazal (SLAA) poëzie voordragen. Meer informatie hierover volgt binnenkort. Bij deze voorstelling zit een gratis officiële Vrijheidsmaaltijdsoep (in blik) inbegrepen. Deze ontvang je na afloop van de voorstelling.
Let op! Dit is een gratis programma, wel graag uw tickets reserveren via de bestelknop.
Over de documentaire
Waarom halen we de ene vluchteling met onze eigen auto op en laten we de andere verdrinken aan de grenzen van Europa? Deze korte documentaire gaat in op de mechanismen achter empathie, de impact van beelden op ons (on)empathisch handelen, en de gevaren van empathie-erosie.
Hoe kan het dat we zo empathisch zijn naar de een en zo wreed naar de ander? Zijn empathie en xenofobie verschillende kanten van dezelfde medaille? En wat doet de eindeloze beeldenstroom van leed met ons? Op confronterende wijze wordt in deze documentaire blootgelegd wie er onderaan de ‘empathieladder’ staat in noodsituaties. De maakster spreekt wetenschappers, mensen die in actie komen, en onderwerpt de kijker aan een experiment: wie zou jij uit een oorlog redden?
“Kitten of vluchteling” is een reflectieve productie op het grensvlak tussen fotografie, film en beeldende kunst.
Productie van Prospektor, in coproductie met VPRO. Kwam tot stand met steun van CoBO en Fonds ZOZ.
Let op: de documentaire bevat fragmenten die niet geschikt zijn voor al te jeugdige kijkers.
Tina Farifteh
Tina Farifteh (1982) is een Iraans-Nederlandse fotograaf en filmmaker die woont en werkt in Sexbierum (Friesland) en Amsterdam. Tina kwam op haar dertiende van Teheran naar Nederland en studeerde in 2021 af aan de KABK in Den Haag. Ze maakte naam met haar afstudeerproject The Flood. De audiovisuele installatie gaat over de ultieme consequentie van het gebruik van watermetaforen zoals ‘stroom’, ‘vloedgolf’ en ‘tsunami’ in de berichtgeving over vluchtelingen. Tina won met The Flood meerdere prijzen waaronder de ‘Royal Academy Bachelor Award 2021’ en ‘BA Photography department Award 2021’, ‘FotoFestival Naarden Talent Award 2021’ en de ‘2de prijs voor storytelling van De Zilveren Camera’. NRC noemde haar begin 2023 een van de rijzende sterren op cultuurgebied. Als curator stelde Tina in 2023 de expositie Qoqnoos samen in de Melkweg Expo. In videokunstwerken, documentaires en installaties zien we hoe de vrouwelijke Iraanse kunstenaars hun vrijheid opzoeken én, hoe klein ook, vinden. Momenteel werkt Tina aan Tina in Sexbierum, een multimediaal project over over ontheemding, onthechting, assimilatie, verlies en het verlangen naar een thuis.
Meer informatie: https://tinafarifteh.com/
Orchestre Partout
‘In a world full of Babel, music is our common language.’
Orchestre Partout bestaat uit ruwe diamanten. Ongepolijst en gepassioneerd rolt de muziek over het publiek. Liedjes over de liefde, over weemoed en troost.
Liedjes die je verbazen en ontroeren, je laten dansen, uitzinnig dansen.
Omdat muziek je opent…
We spelen muziek omdat we er van houden. Omdat het swingt, verbaast, ontroert, herinnert aan ooit, ergens. We spelen muziek omdat het de taal is die we allemaal meteen begrijpen.
Muziek opent je, verbindt je (weer) met de ander. In muziek bestaat er geen verleden of toekomst, er is alleen het NU. In het nu gebéurt iets, beweegt iets, is er magie.
Vanuit de overtuiging dat muziek een universele taal is die mensen en werelden verbindt maakt Orchestre Partout vanaf 2010 muziek met azc bewoners en statushouders. Zo willen we bijdragen aan een kleurrijke samenleving waarin iedereen zijn talent kan ontwikkelen en elke stem klinkt en telt.
Maureen Ghazal
Maureen Ghazal schrijft poëzie en proza en maakt beeldend werk. Ze onderzoekt de betekenis van geboortegrond en moedertaal, ontworteling en verplaatsing. Haar teksten zijn filmisch en poëtisch en voeren langs verschillende landschappen. Het lichaam speelt een grote rol in haar werk evenals klank en taal die zowel in vorm als thematiek terugkomen. Op het papier laat ze haar moedertaal klinken dat het Nederlands is, tast ze het Arabisch af en laat ze de twee talen die in tegengestelde richting lezen, elkaar ontmoeten. De stem op het papier fluistert, zingt, pauzeert en gaat na waar die in het landschap resoneert.
Vrijheidsmaaltijdsoep
Chef en tv-presentator Nick Toet kookt dit jaar de Vrijheidssoep. Toet is bekend van zijn eigen YouTube-kanaal EtenMetNick en het televisieprogramma Taarten van Babel.
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte gehouden worden?
Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!