Theater

filter

Filter op:


Genre
WorkshopsKindervoorstellingTheaterMuziekBeeldende kunstStorytelling, KookshowFilmDocu-theaterTalentenpodiumDansComedyGastprogrammeringStorytellingMultidisciplinairKindervoorstelling, Beeldend theaterMuziektheaterBeeldend theaterMultidisciplinair theater

Datum


Toon alles
Filter(s):
Binnenkort in Podium Mozaïek
Festival 60 jaar Turkse migratie
Opening fototentoonstelling ‘60 JAAR TURKSE .. -
Yasemin Demirözcan
do 14 nov '24 - zo 1 dec '24
Beeldende kunst
Festival 60 jaar Turkse migratie
Docu: 50 Jaar HITB - Tussen ideologie en ver.. -
Nilüfer Öder
do 14 nov '24 20:30
Festival 60 jaar Turkse migratie
Alter -
Dilan Yurdakul
vr 15 nov '24 20:30
Theater
FESTIVAL 60 JAAR TURKSE MIGRATIE
Fragmenten -
Sadettin Kirmiziyüz
za 16 nov '24 20:30
Theater
Brada -
Lusu
do 28 nov '24 20:30
Sara's Mysteries - De Theatervoorstelling (6+) -
Sara de Monchy
zo 1 dec '24 14:00
Kindervoorstelling, Multidisciplinair theater
Verkleed in vreugde -
Marion Bloem
wo 18 dec '24 20:30
Storytelling
Troost -
Said el Abboudi
do 19 dec '24 20:30
Storytelling, Muziektheater
Oasis -
Denden & Zero Dance Theatre
vr 20 dec '24 20:30
Dans
Met afterparty!
Mundo Sonora -
Orchestre Partout
zo 22 dec '24 15:00
Muziek
Raketje (2+) -
Het Ministerie van onverrichter zake
za 4 jan '25 14:00
Kindervoorstelling, Theater
Nacht (3+) -
Dadodans
zo 5 jan '25 14:00
Kindervoorstelling, Dans
Maakt niet uit -
Yunus Aktas
za 18 jan '25 20:30
Comedy
Hoeheettut (6+) -
Hoge Fronten
zo 19 jan '25 6:00 - ma 20 jan '25
Kindervoorstelling, Kindervoorstelling, Beeldend theater, Beeldend theater
Return of the King -
Sadettin K.
do 23 jan '25 20:30
Theater
Laatbloeiers -
Club Classique & Nhung Dam
wo 29 jan '25 20:30
Muziektheater
Ik ben Musa -
Musa
za 8 feb '25 20:30
Comedy
TamgHart -
Nora Akachar
za 1 mrt '25 20:30
Storytelling
De Grootste Goochelshow (6+) -
De Toneelmakerij & Bijlmerparktheater
wo 5 mrt '25 15:30
Kindervoorstelling, Theater
Later als ik dood ben -
Nilgun Yerli
vr 14 mrt '25 20:30
Comedy
Witte Ruis -
Soundos
do 20 mrt '25 20:30
Comedy
Thuis Best (2+) -
Achref Adhadhi
zo 23 mrt '25 11:00
Kindervoorstelling, Muziektheater
Evolutie -
Jay Francis
do 27 mrt '25 20:30
Comedy
Niks nieuws -
Laura van Dolron
do 3 apr '25 20:30
Storytelling, Theater
Je verzint het niet -
Nesim el Ahmadi
za 5 apr '25 20:30
Comedy
Voorpremière
De 9e -
Nederlands Blazers Ensemble (NBE)
do 8 mei '25 20:30
Muziek
Anton de Kom, mijn vader -
Raymi Sambo Maakt
do 15 mei '25 20:30
Storytelling
Laat me leven -
Theater RAST
za 17 mei '25 20:30
Theater
Prijzen voor deze voorstelling:


Festival 60 jaar Turkse migratie

Opening fototentoonstelling ‘60 JAAR TURKSE MIGRATIE & 50 JAAR HTIB’ + Q&A
Yasemin Demirözcan

do 14 nov '24 - zo 1 dec '24
Foyer

Deze bijzondere rondreizende fototentoonstelling laat over een periode van 60 jaar het verhaal zien van 3 generaties Turkse Nederlanders. De portretten zijn van de eerste generatie gastarbeiders, de pioniers, hun kinderen en hun kleinkinderen. Allen hebben een positieve bijdrage gehad op de samenleving, personen die zich hebben ingezet voor mensenrechten, vrouwenrechten, onderwijs en vrijheid van meningsuiting, in diverse sectoren, advocatuur, politiek, journalistiek, kunst & cultuur en nog veel meer. 

Yasemin Demirözcan (2000) is een opkomende fotografe wiens kunstenaarschap wordt gevoed door een diep begrip van menselijke verbindingen en sociale dynamiek, voortkomend uit haar achtergrond in de sociologie. Ze is ervan overtuigd dat fotografie hiaten kan overbruggen en een gevoel van herkenning kan oproepen. Ze probeert met haar werk betekenisvolle gesprekken op gang te brengen en de complexiteit van de menselijke ervaring te onderzoeken.

Yasemin: Generaties in beeld
Deze fotoreeks toont portretten van verschillende generaties invloedrijke Turkse Nederlanders. Van theater- en documentairemakers tot ondernemers en politici: elk van hen heeft op eigen wijze bijgedragen aan de Nederlandse samenleving. Door de lens van mijn camera heb ik geprobeerd niet alleen hun uiterlijke verschijning vast te leggen, maar ook een glimp van hun innerlijke wereld en persoonlijke geschiedenis te vangen.
Om een diepere laag aan de foto’s te geven, is er bij elk portret een interview afgenomen, waarin de geportretteerden hun persoonlijke ervaringen en inzichten deelden. Ze vertelden over de veranderingen die ze hebben waargenomen in de afgelopen decennia, hoe ze naar de toekomst kijken en hoe migratie zich in hun werk en leven heeft gemanifesteerd.
Elk portret vertelt een uniek verhaal van ambitie, doorzettingsvermogen en trots. De foto’s nodigen de toeschouwer uit om te reflecteren op de reis van deze individuen en de bredere gemeenschap waaruit zij voortkomen. Deze serie biedt niet alleen een terugblik, maar ook een vooruitblik op een toekomst waarin culturele diversiteit en solidariteit centraal staan.
Met dank aan Aylin Öcalan en Zehra Göktaş voor het afnemen van de interviews en hun waardevolle steun gedurende dit project. Dank aan Betül Erat en Yasemin Bağcı voor hun support. Speciale dank aan HTIB voor jullie inzet voor onze gemeenschap en verschillende gemarginaliseerde groepen in Nederland. En een bijzonder woord van dank aan alle geportretteerden voor hun openheid en vertrouwen.

Archiefmateriaal HTIB
Naast de portretserie zullen ook archieffoto’s te zien zijn van HTIB en het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) over de migratiegeschiedenis van Turkse gemeenschappen in Nederland, gecureerd door HTIB en Yasemin Bağcı.

Curator: Yasemin Bağcı 
Yasemin is onderzoeker en werkt in de culturele sector. Met een achtergrond als beeldend kunstenaar en archeoloog, ontwikkelt zij voornamelijk tentoonstellingen, boeken en documentaires over onbekende verhalen. Ze koestert het samenwerkingsproces bij deze projecten en combineert daarbij archiefonderzoek, orale geschiedenis, kleurrijke ontwerpen en muziek.

Datum & tijd: Donderdag 14 november, 18.00 - 19.30 uur incl. nagesprek gemodereerd door Dounia Jari. 
Entree: Gratis toegang.

Lees minder

Viering ter ere van 60 jaar Turkse migratie & 50 jaar HTIB, een mijlpaal in de Nederlandse geschiedenis

Op 19 augustus 2024 vieren we een bijzondere mijlpaal: 60 jaar geleden werd het verdrag tussen Nederland en Turkije getekend, waarmee de Turkse arbeidsmigratie naar Nederland officieel werd geregeld. Dit historische moment markeert de start van een nieuwe fase in de Nederlands-Turkse betrekkingen. In 1960 telde Nederland slechts 22 Turken, Turken die kwamen om geld te sparen en uiteindelijk terug te keren naar Turkije, niet beseffende dat de meeste van hen zich in Nederland zouden wortelen om nooit meer terug te keren. Vandaag de dag telt Nederland bijna een half miljoen Turken, de grootste minderheidsgroep in Nederland. Hoewel de meerderheid van deze groep de Turkse etniciteit heeft, is er binnen deze groep ook een aanzienlijk aantal Koerden, Armeniërs, Assyriërs, Arabieren en andere etnische minderheden uit Turkije.

50 jaar HTIB, De Vereniging van Arbeiders uit Turkije in Nederland
Tien jaar later, op 7 juni 1974 kwamen een handjevol humanistische en socialistische arbeiders en politieke vluchtelingen uit Turkije bij elkaar en richtten de eerste Nederlands Turkse Arbeidersvereniging op, HTIB. De vereniging vormde een belangrijke brugfunctie tussen de migranten en de Nederlandse samenleving. Het werd een beweging die streed voor gelijke rechten, vrouwenemancipatie, vrije woord, vrijheid van religie en tegen homofobie.
In de loop der jaren groeide de vereniging en opende meerdere vestigingen. Terwijl ze werkte aan de concrete problematiek van de migrant, zette zij zich ook in voor de politieke vluchtelingen uit Turkije die na de staatsgrepen van 1971 en 1980. Ook organiseerde zij diverse culturele activiteiten en werd het een frisse wind voor kunstenaars en denkers uit Turkije. 

Viering
Om deze dubbele jubilea te vieren, organiseert HTIB een reeks activiteiten in Amsterdam en andere steden. De organisatie wil daarmee de voornamelijk negatieve beeldvorming omzetten en de nadruk leggen op de juist positieve ontwikkelingen van Turken in Nederland. Ze viert dit o.a. met literaire ontmoetingen tussen schrijvers en vertalers met o.a. Sinan Çankaya en Murat Isik, theatervoorstellingen van o.a. Dilan Yurdakul en Sadettin Kirmiziyüz, panelgesprekken tussen de oude en nieuwe generatie Turks-Nederlandse theatermakers, een documentaire vertoning die ter ere van het 50 jarig  bestaan van HTIB wordt gemaakt door o.a. documentairemakers Selli Altunterim, Nilüfer Öder, Sinan Can en Gülsah Dogan, een fototentoonstelling met portretten van 3 generaties geschoten door jonge talent Yasemin Demirözcan en gecureerd door Yasemin Bagci.

Lees meer

Terug naar overzicht