Programma

Nieuwe Makers Festival RRReuring 2020

 

Van donderdag 30 januari tot en met zaterdag 8 februari 2020 wordt Podium Mozaïek volledig ondergedompeld in het Nieuwe Makers Festival RRReuring.

Bekijk hier het volledige RRReuring 2020 programma

Lees het RRReuring blog.

 

Bloggesprek tussen Otion (Guillermo Blinker) en Sandy Bosmans

 

Achtergrond RRReuring 2020

Muzikanten, artiesten, theatermakers, cabaretiers en choreografen laten hun laatste werk zien/horen. RRReuring staat voor de verandering die jonge makers op het podium teweegbrengen. 

We zijn blij dat we dit platform voor jonge, nieuwe makers kunnen zijn. En bij deze bedanken we hen alvast, deze makers die veel investeren om dit nieuwe werk te kunnen presenteren.

DANK: Akram Assam, Thabi Mooi, Perry Gits, BO?SU, Yeliz Dogan, Sinan Eroglu, Onias Landveld, Robbie Wallin, OTION (Guillermo Blinker) en Luan Buleshkaj.

Lees hieronder meer over deze RRReuringmakers 2020!

Achtergronden RRReuringmakers 2020

Akram Assam

Akram Assam studeerde af als acteur en regisseur van de theaterafdeling van de beeldende-kunstopleiding van de universiteit van Bagdad. Sinds dat moment is hij werkzaam als regisseur, assistent-regisseur en acteur binnen de theater- en filmwereld. Hij heeft 8 jaar gewerkt voor het Irakese nationale theater in Bagdad en is een actief lid en artistiek adviseur van het TARKIB instituut voor hedendaagse kunst in Bagdad. Momenteel volgt hij een masteropleiding aan Das theater te Amsterdam

De focus van zijn werk ligt bij een kritische analyse van het politieke en sociale landschap van Irak.

De afgelopen jaren is Akram zich gaan focussen op het geheugen en de invloed van oorlog op menselijke verandering. Nu draagt hij deze kennis over naar het theater.

Hij combineert toneel, dans en multimedia in zijn werk en werkt hoofdzakelijk interdisciplinair. Hij ziet het podium meer als een installatieruimte en probeert een verbinding tot stand te brengen tussen hedendaagse kunst en theater.

Luan Buleshkaj

Luan Buleshkaj is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en is al een tijd bezig met spoken word. De Albanese Amsterdammer uit De Baarsjes maakte daarvoor vooral naam als battlerapper (L-Deep) bij het platform 'Punchout Battles'. Sinds Luan entree maakte in de poëziewereld stond hij al op vele gerenommeerde podia in Nederland. Denk aan Mensen Zeggen Dingen, Woorden Worden Zinnen & Paginagroots en nog veel meer. Luan was huisdichter bij CritiX op FunX en gaf hij twee jaar lang elke maandagavond workshops aan vluchtelingen in het AZC te Utrecht. Hij was tijdens het EK 2016 op de NOS te zien als analist van de wedstrijden van Albanië, waarna hij de avonden afsloot met een spoken word-stuk. In 2018 stond Luan o.a. in een bomvolle tent op Lowlands en in 2019 verzorgde hij de tekst en voice-over voor een reclame van Gemeente Amsterdam, was hij twee keer te zien bij het BNNVARA-programma Spijkers met Koppen deed hij een TED Talk tijdens TEDxAmsterdam en trad hij op bij het Wintertuin Festival op Curaçao.

Hij staat vooral bekend om zijn woordspelingen en gevoel voor improvisatie en is onderdeel van het bekende collectief Mensen Zeggen Dingen.

Yeliz Dogan

Yeliz Dogan is bekend van Spangas. In het verleden heeft ze gespeeld bij theatergezelschappen als DOX en ID theatrecompany. Momenteel is Yeliz te zien in de voorstelling ‘The World Is Yours’ van Lost Project. Naast acteren en workshops geven heeft de actrice altijd haar eigen teksten geschreven. #MISLUKTINLIEFDE is haar solodebuut.

Perry Gits

Perry Gits is een danser, zanger en theatermaker die maatschappelijke vraagstukken in zijn werk aansnijdt. Met zijn stukken als: Ka ki ka nee nee nee en Je lult gaat hij gesprekken aan betreft racisme, de LQBTQIA+ gemeenschap en misogynie.  Hij behoort tot de eerste generatie ballroom/vogue scene in Nederland waarin hij verder gaat met het dekoloniseren van gender en kleur. Verder zit Perry in het Slate black arts world team in samenwerking met ICK Amsterdam en de Meervaart. Een internationaal programma voor zwarte makers en creative producers in de podium kunsten met als doel om meer zichtbaarheid en werkgelegenheid te creëeren. 

Thabi Mooi

Thabi  Mooi (1983) studeerde af aan de Regie Opleiding in Amsterdam in 2012. Sindsdien maakte ze verschillende locatievoorstellingen voor Oerol Festival en Over het IJ Festival in Amsterdam. Om de ogen, oren en harten van mensen te raken, combineert ze film, audio en muziek in haar verhalen. De thema’s 'hechting en 'rooting' vormen de leidraad in haar werk, en zijn beinvloed door haar persoonlijke achtergrond. Ze is geboren in Angola, als dochter van een Zuid-Afrikaanse vader en een Nederlandse moeder, die beiden grote delen van hun leven in het buitenland verbleven. In 2016 stichtte Thabi haar gezelschap Homunculus (hetgeen ‘human soul’ betekent) in Amsterdam, dat de ambitie heeft om mensen op een artistieke en betekenisvolle manier te verbinden, met levensechte verhalen.

Onias Landveld

Onias Landveld (Paramaribo, 1985) is een verhalenverteller. Hij schrijft, spreekt, dicht en inspireert. Vanaf aug 2017 was hij voor twee jaar de stadsdichter van Tilburg. Zijn talent deelt hij graag via concepten, workshops en spreek cursussen. Maar het podium is waar hij het liefst staat. In 1989 ontvluchtte hij samen met zijn familie de Surinaamse burgeroorlog. Na 3 jaar te hebben gewoond in Utrecht, vertrok het gezin weer naar zijn geboorteland. Sinds 1998 woont hij in Tilburg.

Na jaren te hebben rondgedwaald ontdekte hij zijn liefde voor het gesproken woord. In 2015 mocht hij daarvoor de Van Dale Spoken Award voor storytelling ontvangen. Het heeft hem nog meer gemotiveerd om naar mensen uit te reiken. Altijd zoekende om iemand te raken met een memorabele boodschap, blijft hij met woorden banden smeden. Hij houdt daarvan. Herkenning creëren door een zaadje te planten, gevoed met passie en identificatie.

Robbie Wallin

Robbie Wallin is een Amsterdamse theater maker en speler. Na verschillende junior producties te hebben gespeeld, deed hij auditie voor DOX. Daar heeft hij een jaar gespeeld in de voorstelling “THINK!” onder regie van Marjan Barlage & Sassan Saghar Yaghmai. Na zijn periode bij DOX, kwam hij terecht bij Lost Project. Met de voorstelling Man Down gaan de mannen van Lost Project nu hun vierde jaar in, daarnaast speelt hij momenteel ook in “The World Is Yours.” (t/m 2021). Dit jaar is hij begonnen aan de opleiding Theater docent verkort op de toneelschool van Amsterdam.

Verder verzorgd hij muzikale optredens met Joshbro’s, is Zaanse mayonaise zijn favoriet en gelooft hij in een Champions league winst voor Ajax. Met de solo BAKFIETS maakt en schrijft Robbie zijn eerste show onder regie van Soufiane Moussouli.

 

Guillermo Blinker

OTION (Guillermo Armand Blinker) is an MC, singer songwriter, spoken word artist and dancer/choreographer born, raised and based in Amsterdam. His extensive background in performing arts started at the age of 11 at the Lucia Marthas Institute for Performing Arts, where he started performing regularly for TV shows, musical theater productions, movies, concerts and more. After receiving his BFA in Dance and Choreography from the Rotterdam Dance Academy (Codarts), he was granted a scholarship to study at the Broadway Dance Center in New York. He dove head first into everything New York had to offer in terms of dance, music and spoken word poetry. After 2 very inspiring years he moved back to Amsterdam and continued to develop his voice as a solo artist, while working as a freelance performer and choreographer. Still frequently visiting New York he worked as a guest teacher/choreographer for the Joffrey Ballet School summer intensives.

At the beginning of 2017 OTION created the piece “I’m not black……I’m deep” for an event surrounding the work of photographer Ilja Meefout. In this solo performance he combined dance, spoken word / rap using a loop-station. The organic blend of disciplines felt complete and inspired him to keep creating his own vocal compositions and soundscapes. The loop-station became a signature element of OTION’s performances at cultural, political and corporate events, museums, nightclubs, festivals and poetry nights. Later that year he created “It’s a Ritual” his first 1-hour solo theater show performed at DEBUT Amsterdam (Tropen Instituut), a piece that was inspired by a trip to his motherland Surinam after 16 years of not visiting. On this trip he connected with something ancestral that inspired him artistically which marked the beginning of a new journey as a performer. In his words, the loop-station becomes a “spaceship” taking him and the audience into a space where he’s able to share something spiritual, ancestral, futuristic, political, universal and personal.

However OTION manifests, it’s always a dance on the intersection of creative expressions.