Theater
Java, 1948
Hanneke Coolen-Colsters
Een unieke luisterervaring met als hoogtepunt de ontmoeting van een Nederlandse veteraan met de kleindochter van een Indonesische vrijheidsstrijder
Hanneke Coolen-Colsters vond het dagboek van haar opa die ze nooit heeft gekend. Hij vocht als Brabantse jongen langs Nederlandse kant in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Op een bepaald moment stopt zijn dagboek. Die lege bladzijden waren voor Hanneke de reden om op onderzoek te gaan, op reis langs haar familie, Nederlandse veteranen om uiteindelijk te eindigen bij Irma Devita, de kleindochter van een Indonesische vrijheidsstrijder.
Het resultaat is een luisterervaring over ons verleden en hoe dat tot nu doorwerkt. Een indringende ervaring van getuigenissen en persoonlijke ervaringen, bij elkaar gebracht door Hanneke. Met als orgelpunt de ontmoeting van het Nederlandse perspectief met een Indonesische verlichte dame, Irma Devita.
De voorstelling heeft een bijzondere vorm. Je krijgt een koptelefoon op. Je hoort Hanneke live vertellen maar ook fragmenten uit interviews, archiefstukken en af en toe een acteur. Hiervoor werd ze ondersteund door Mirke Kist en Nele Eeckhout van Slowpony, ook bekend van Audiocollectief Schik (BOB, Laura H., El Tarangu). In deze voorstelling worden de sterktes van theater en podcast aan elkaar gekoppeld. Verhalen komen anders binnen als je er alleen maar naar luistert.
Het debat over de dekolonisatie van Indonesië wordt vaak gekenmerkt door z’n felle toon. Mag een kleindochter van een Nederlandse militair nog wel haar verhaal vertellen? Toch, het spreken moet. Ongeveer drie miljoen Nederlanders zijn nazaat van een grootouder die een rol in Indonesië heeft gespeeld. Drie miljoen families met vele verhalen die nooit zijn gedeeld. Deze voorstelling vertelt één zo een verhaal en roept daarmee op tot meer gesprek.
Brabants Dagblad
“De veteranen waren veelal de 90 al gepasseerd. Hun verhalen zijn aangrijpend, juist doordat ze zonder opsmuk worden gepresenteerd.”
Randprogrammering
Lezing (start 19.30U): Lezing door historicus en conservator Hans van den Akker over de koloniaal-militaire geschiedenis in Indië/ Indonesië.
Hans van den Akker studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Hij was geschiedenisdocent en werkte als reisbegeleider in Indonesië. Hij is tentoonstellingsmaker en conservator van museum Bronbeek. Hij is gespecialiseerd in de materiële militaire cultuur van Nederlands-Indië en Indonesië 1945-1950.
Nagesprek: met Hanneke Coolen – Colsters, Hans van den Akker en Jaap Bragt (Indië-veteraan) met Joenoes Polnaija (acteur en co-maker van de documentaire Kleinkinderen van de Oost) als moderator.
Credits
Hanneke Coolen-Colsters: maker en speler
Slowpony: audioproductie en beginconcept
Muziek: Tijmen Bergman
Artistieke begeleiding en productie: Tim Verbeek
Scenografie: Michiel Van Cauwelaert
Techniek: Tom IJpelaar
Kostuum: Jolanda van de Ven
Fotografie: Jostijn Ligtvoet
Met dank aan: Hans van den Akker, Lara Nuberg, Yus Broersma, Mike Weerts en Irma Devita
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte gehouden worden?
Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!